Pieta u Gottwaldova hrobu či důraz na vzdělávání. Přečtěte si o líhních mladých politiků

Mladí konzervativci

Mladí konzervativci Zdroj: Mladí konzervativci

Dominik Feri (TOP 09)
Jiří Pospíšil
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
5
Fotogalerie

Politické strany myslí i na mladé voliče, ke zvýšení zájmu o politiku mají pomoci mládežnické organizace.

Pokud má mladý člověk zájem o politiku, nemusí vstupovat rovnou do politické strany. Většina parlamentních stran úzce spolupracuje se svými mládežnickými organizacemi. Svou mládežnickou odnož nemá snad jen Úsvit a SPD Tomia Okamury.

Organizace ve většině případů fungují jako zapsané spolky, jsou tedy do jisté míry nezávislé. Se svými stranami jsou ale často finančně i personálně propojené, nezřídka je aktivita v mládežnické organizaci předstupněm k členství ve straně. Mladí podporovatelé také pomáhají před při volebních kampaních.   

Mnoho vrcholových politiků ve svém životopisu členství v některé z mládežnických organizací má. Jmenovat lze například Jiřího Pospíšila nebo bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Nejvýraznější mládežnické organizace mají tradiční strany. Mladí konzervativci, kteří jsou ideově i personálně spříznění s ODS, fungují už od roku 1991. I přesto, že ODS už nemá takové preference jako v dobách největší slávy, platí MK za největší mládežnickou organizaci. Počet členů přesahuje tisícovku.  MK ale vynikají i aktivitou, loni pořádali například úspěšnou sérii přednášek nazvanou Budoucnost české pravice, při kterých se podařilo ke společnému stolu přivést zástupce ODS, TOP 09 i Svobodných.

Levicově smýšlející mladé lidi sdružují Mladí sociální demokraté. I MSD jsou velkou organizací, v současnosti je jich přes pět stovek. Podobně jako MK fungují už více než čtvrt století. ČSSD podporuje i méně početnou organizaci Idealisté.cz, která ale není určena výhradně jen pro mladé lidi.

Politiku TOP 09 podporuje organizace nazvaná Top tým. Od ostatních mládežnických uskupení se liší tím, že každá krajská pobočka je samostatným zapsaným spolkem. V letošním roce se ale chystá celostátní zastřešení.

Mladí komunisté zase vynikají svou radikalitou. Stále hlásí k učení Marxe a Engelse, KSČM je pro ně v mnohých případech málo levicová. Každoročně se účastní piety u hrobu Klementa Gottwalda, kde pronáší plamenné projevy plné revolucionářského nadšení.

Lidovci sice nedisponuji početnou mládežnickou organizací, za to ale podporují rovnou dvě. Mladí křesťanští demokraté působí aktivisticky, často se vyjadřují k politickým tématům, účastní se manifestací a snaží se své názory prosazovat. Mladí lidovci se zaměřují spíše na vzdělávání a výchovu nových politických osobností.

Svou mládež organizují i neparlamentní Zelení. Mladí zelení působí hlavně v Praze a v Brně, svou pobočku mají i v Pardubicích. Stejně jako Zelení kladou důraz na ekologickou politiku a důrazně prosazují generovou rovnost. Spolek vedou spolumluvčí – muž a žena, v předsednictvu musí být polovina žen či „osob, které se neidentifikují jako muži,“ jak uvedla spolumluvčí Mladých zelených Anna Gümplová.

Některé mládežnické organizace spolupracuji na vybraných projektech dohromady. V roce 2016 založily organizaci AMPO, která sdružuje mládežnické organizace demokratických stran, tedy Mladí konzervativci, Mladí sociální demokraté, Mladí lidovci, Mladí křesťanští demokraté a Mladí zelení. Mladé ANO a Mladé komunisty mezi sebe přijmout nechtěli.