Pohonné hmoty by mohly zlevnit. Stanjurův úřad analyzuje snížení daní

Ceny pohonných hmot šplhají vysoko přes 40 korun za litr.

Ceny pohonných hmot šplhají vysoko přes 40 korun za litr. Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

Zbyněk Stanjura na ministerstvu financí
2
Fotogalerie

Zastropování cen pohonných hmot, které kvůli válce na Ukrajině rekordně rostou, nebo jejich nižší zdanění. To jsou dvě možná řešení, jimiž by stát ulevil firmám a lidem. Tou či onou cestou se už vydaly některé evropské země. Obě varianty, případně jejich mix včetně poklesu spotřebních daní nebo DPH posoudí ve středu kabinet Petra Fialy.

Začátkem března se průměrné ceny benzinu a nafty vyhouply přes 40 korun za litr a v současnosti na některých čerpacích stanicích šplhají k padesátikorunové hranici.  

Ministerstvo financí deníku E15 potvrdilo, že nižší odvody jsou ve hře. „Pokud jde o případná řešení, v tuto chvíli analyzujeme možnosti, a to zejména s ohledem na vývoj situace na českém trhu s pohonnými hmotami, situaci v okolních zemích a na pravidla Evropské unie,“ uvedla Anna Vasko z tiskového oddělení rezortu financí.

Ze zdanění benzinu, nafty nebo LPG přitom plynou státu desítky miliard korun ročně. Například u benzinu tvoří podíl spotřební daně spolu s 21procentní DPH přes polovinu ceny za litr. U nafty je to zhruba 45 procent a u LPG více než 17 procent. Pokud by spotřební daň klesla o polovinu, litr benzinu by zlevnil o šest až sedm korun. Podobný krok u DPH by znamenal snížení ceny o tři koruny.

Z okolních zemí už omezilo maximální ceny pohonných hmot Maďarsko, v přepočtu činí strop 33 korun za litr. Polsko pak u benzinu a nafty snížilo DPH z 23 procent na osm procent. Pro polský státní rozpočet to však bude znamenat výrazný výpadek, který může přesáhnout sto miliard korun.

I to je důvod, proč je možný pokles odvodů citlivé téma zvlášť pro Fialův kabinet, jenž chce snižovat zadlužení státu. Na vládu však tlačí mimo jiné dopravci, podle kterých jsou nynější výdaje dlouhodobě neúsnosné. Chtějí o opatřeních jednat.

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ústupky připustil, a to i vůči domácnostem. „Situace se dramaticky změnila, musíme hledat cesty, jak tomu čelit,“ řekl o víkendu v pořadu CNN Prima News. Dodal, že nejde pouze o ceny pohonných hmot, ale i o ceny elektřiny, zemního plynu nebo potravin.

Jurečka zmínil zastropování cen. To však odmítá ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Mohlo by to vést k nakupování zásob a k dalšímu tlaku na růst cen,“ soudí.

Především občanům s nízkými příjmy by mohlo pomoci další zvýšení slevy na poplatníka. Tento nástroj prosazuje především dvojblok STAN s Piráty. Posunout lze i limity pro ohrožení energetickou chudobou. Opoziční ANO je přesvědčeno, že jedinou schůdnou cestou je snížení DPH.