Poslanci doplnili Radu České televize, podle opozice to ohrozí její nezávislost

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Sněmovna zvolila do patnáctičlenné Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Část sněmovní opozice výsledek volby označila za ohrožení nezávislosti ČT. Podle generálního ředitele televize Petra Dvořáka vyhovuje části poslanců, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Prostřednictvím Rady ČT může veřejnost uplatňovat své právo na kontrolu tohoto veřejnoprávního média. Rada jmenuje a odvolává ředitele ČT a schvaluje rozpočet televize.

Poslanci vybírali v tajné volbě ze šestice kandidátů. Neuspěli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Ke zvolení bylo dnes nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich dostala 114, Matocha 108 a Veselý 111. Douda získal 60 hlasů, Holý 72 a Klíma 70.

Dnes zvolení kandidáti budili už dříve kontroverze. Část senátorů i vedení České křesťanské akademie vyzvaly ke stažení kandidatury Lipovské, nominované Českou biskupskou konferencí. Zdůvodnily to tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Kardinál Dominik Duka tehdy uvedl, že ekonomická odbornost Lipovské může být radě prospěšná a kritické hlasy mohou zkvalitnit službu veřejnoprávních médií. „Oceňuji její statečnost a pokoru, s jakou po několik měsíců dokázala čelit vyloženě nenávistné a naprosto nepochopitelné kampani některých zájmových skupin,“ uvedl dnes Duka ke zvolení Lipovské na twitteru.

Veselý byl v médiích kritizován za to, že nechal v rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem (ANO) pro Český rozhlas přílišný prostor premiérovi bez kritických otázek. Veselého internetová televize XTV také podle médií uzavřela smlouvu se Správou Pražského hradu na propagaci, ale Veselý prohlásil, že v tom nevidí střet zájmů. Ze zákona nesmí být radní ČT členem firem působících v hromadných sdělovacích prostředcích a nesmí mít majetkový prospěch z provozování televizního vysílání. Moderování v Českém rozhlase Veselý podle mluvčího ČRo Jiřího Hošny nebude muset ukončit. „Ohledně zákona v tom nevidím žádný důvod. Bývalý předseda rady ČT (Jan) Bednář u nás celou dobu pracoval na ČRo Plus,“ řekl.

Matocha píše pro Českou pozici a Lidové noviny, které jsou součástí mediální skupiny Mafra patřící do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Babiše. Podle mediálního experta Jana Potůčka složení rady opět kopíruje rozložení sil ve Sněmovně, tedy vedou příznivci ANO. „Zkomplikuje to vztah Rady ČT a generálního ředitele Petra Dvořáka. Očekávám řadu zbytečných útoků a slovíčkaření. Pravděpodobně bude také těžší schvalování rozpočtu ČT,“ řekl.

Generálního ředitele ČT Dvořáka výsledek dnešní volby nepřekvapil. „Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT,“ uvedl na twitteru.

Kriticky se k volbě členů Rady ČT vyjádřili představitelé velké části sněmovní opozice. Místopředsedkyně sněmovního volebního výboru Miroslava Němcová (ODS) výsledek volby považuje za ohrožení svobody a nezávislosti ČT. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík pokládá volbu za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 zase hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí.

Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák. „Jedním z nejsilnějších důvodů, proč hlasovat pro důvěru současné vládě, byl pro mě závazek v programovém prohlášení, že bude důsledně podporovat nezávislost veřejnoprávních médií. Říkal jsem si, že bez nás udělají z ČT vládní televizi. Nevím, jestli jsem tak trochu nenaletěl,“ uvedl na twitteru.

Sněmovna vybírala do patnáctičlenné Rady České televize náhradu za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. Jednalo se o bývalého předsedu Bednáře a řadové členy Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanu Levou a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, volební výbor je ale už dřív do finálního klání neposlal. V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.