Poslanci nakonec o odvolání Okamury nehlasovali. Podrželi ho zákonodárci z ANO

Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny Zdroj: ČTK

Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny
Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny mezi dalšími místopředsedy Sněmovny Pikalem a Fialou
Tomio Okamura (SPD) a Jaroslav Faltýnek (ANO) ve Sněmovně
Miloslav Rozner
Miloslav Rozner „zabrousil“ i v projevu k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem.
8
Fotogalerie

Předseda Tomio Okamura čelil ve středu návrhu na své odvolání z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. O tom se nakonec vůbec nehlasovalo, protože kromě SPD a KSČM se většina poslanců ANO s výjimkou Rostislava Vyzuly (ANO) zdržela nebo byla proti programu. Mimořádná schůze se tak nakonec vůbec neuskutečnila. Pro to, aby se hlasovalo a debatovalo o setrvání Okamury ve funkci, bylo jen 78 poslanců ze 177 přítomných.

Opoziční strany dávají situaci za vinu především hnutí ANO, jehož poslanci se až na Vyzulu zdrželi hlasování nebo byli proti. "Tak vypadá ta odvolatelnost politiků. Pan Okamura udělal chybu a nereprezentoval sněmovnu, jak měl. O jeho odvolání se mělo hlasovat. Vy jste to připustili, že se o tom nebude vůbec debatovat," řekl Petr Gazdík (STAN). Kromě hnutí ANO se zdrželi také komunisté, poslanci SPD hlasovali jednotně proti.

Navrhujícím poslancům vadila Okamurova dřívější slova, ve kterých zpochybňoval romský holokaust v táboře v Letech. V petici požádali občané kromě Okamury i o odvolání jeho spolustraníka Miloslava Roznera z předsednictví komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Rozner tábor v Letech označil za "neexistující pseudokoncentrák".

Odvolání Okamury iniciovali lidovci. "Lidská důstojnost nesmí být pošlapávána. Ale pochybuji, že poslanci SPD ví, o čem mluvím," řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který kritiku mířil také především na poslance z hnutí ANO. "SPD je koaličním partnerem hnutí ANO. Jasně se ukázalo, že s námi hnutí ANO hraje už několik měsíců falešnou hru," řekl Bělobrádek. "Neměl odvahu vystoupit ani Tomio Okamura a poslal za sebe Radima Fialu s napsaným projevem plným lží a blbostí," dodal s tím, že středeční hlasování mělo být o hodnotách demokracie. "Je to nejvážnější krize naší ústavnosti, která je horší než opoziční smlouva," řekl Bělobrádek.

"Hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM vůbec nepřispustila jednání o přijatelnosti či nepřijatelnosti výroků o romském holokaustu," řekl Kalousek, podle kterého tyto strany popřely hodnotovou část práce v Poslanecké sněmovně.

Podle poslankyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové udělá strana všechno proto, aby byl Okamura odvolán. "Jako kdyby čekali, zda lidé opět vyjdou do ulic, a pak blahosklonně zařadili tento bod na program," řekla Pekarová v narážce na otočku hnutí ANO u odvolání komunisty Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS.  

Sám Okamura kritizoval, že se mimořádnou schůzí zdržoval chod Sněmovny. STAN či lidovci podle něj chod dolní komory paralyzovali. "Byly tady obstrukce, hádky, já jsem se do nich nezapojil," řekl novinářům.

Poslanci na plénu ještě před hlasováním kritizovali výroky mířené proti Romům a jiným menšinám. Vystoupit však mohli jen poslanci s přednostním právem. "Jde o populismus v té nejčistší podobě," řekl lidovecký poslanec Jan Bartošek. "Zažíváme legitimizaci překrucování historie," řekl Vít Rakušan, podle kterého SPD využívá laciného faktu, že útočí na nepopulární skupinu obyvatel. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti řekl, že mu stačí Okamurovo vysvětlení výroků, kde uvedl, že tábor nebyl oplocený a že vůbec nešlo o koncentrační tábor. Několik ministrů za ANO, jako například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), v minulosti vyzvali k poslance SPD k omluvě. Ve středu však žádný ministr z hnutí ANO nevystoupil, Pelikán se ze schůze omluvil. "Považuji za ostudné, že nevystoupil ani jeden člen vlády," řekl Bartošek. Při samotném hlasování byli Richard Brabec a Klára Dostálová jako jediní členové vlády proti ustavení schůze, ostatní ministři se zdrželi nebo nebyli přítomni.

Na obhajobu svých kolegů vystoupil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který odmítl, že by SPD popírala holokaust. "Poslanci hrají s médii hru, kde se snaží nalepit na SPD nálepku fašistická strana," řekl Fiala, podle kterého je takové nálepkování časté v politických bojích. Za fašistu byl označován i Tomáš Garrigue Masaryk, tvrdil Fiala. Politici a média podle něj vedou pozitivní diskriminaci a zmínil i údajný vliv maďarského filantropa George Sorose. "Lidé, kteří tvrdí, že Češi mohou za nacistický holokaust v Letech, lžou," uvedl Fiala. 

Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel s netradičním projevem, ve kterém pustil Okamurovo video z Facebooku. V něm předseda SPD označil nárůst počtů Romů za jedno z největších bezpečnostních rizik, druhým rizikem jsou podle Okamury uprchlíci. "Pane předsedo Okamuro, šíříte nenávist, šíříte nesnášenlivost," řekl Kalousek. "Nyní záleží na hlasování poslanců klubu ANO," řekl šéf TOP 09, který poslance z hnutí ANO vyzval k odvolání Okamury.