Překážka ve vyjednávání o podpoře vlády? Komunistům se nelíbí Babišova otočka

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Jiří Dolejš a Vojtěch Filip (KSČM)
Jiří Dolejš a Vojtěch Filip (KSČM)
Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček (KSČM)
7
Fotogalerie

Bezproblémové vyjednávání o komunistické toleranci připravované vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) dostává trhlinu kvůli šéfovi komise pro GIBS.

Komunista Zdeněk Ondráček šéfuje sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) jen pár dní a už se pod ním kýve křeslo. Odvolat ho chce premiér Andrej Babiš, jehož straničtí kolegové přitom pomohli Ondráčka zvolit. „Měl jsem je víc přesvědčovat, aby ho nevolili,“ uvedl Babiš. 

Hnutí ANO přitom již několik týdnů jedná s komunisty o podpoře vládě a ti nyní neskrývají rozpačitost. „Upřímně řečeno, je to pro mě obtížně čitelné a moc nerozumím, co v ANO chtějí. Je zřejmé, že nějaké hlasy od nich musely v pátek přijít,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Ondráček byl zvolen 79 hlasy, zhruba padesátka s největší pravděpodobností pocházela z hnutí ANO, zbytek připadá členům SPD. Všechny ostatní strany odmítly, že by Ondráčka v tajné volbě podpořily.

Vztahy s hnutím ANO to podle Dolejše nepochybně ovlivní. „U části našich spolustraníků to nabudí obranné reflexy, budou mít tendenci kolegu Ondráčka brát pod ochranná křídla,“ říká Dolejš. Předseda komunistů Vojtěch Filip mluví o ztrátě důvěry a chystá se na setkání s Babišem, které by se mohlo uskutečnit už v úterý. Dolejš si podle svých slov nedokáže představit jiného kandidáta.

„Já doufám, že to jednání o vládě neovlivní. Ta se dostala poměrně daleko, tohle by neměla být překážka,“ říká místopředseda hnutí ANO Richard Brabec, který je členem vyjednávacího týmu. Podle Babiše odvolání Ondráčka s jednáním o vládě nesouvisí. Premiér v demisi přiznal, že roli hrály i ohlášené pondělní demonstrace proti Ondráčkovi. „Našim sympatizantům se to také nelíbí,“ řekl premiér.

Ostatní strany mluví o pokrytectví. „Kdyby tomu chtěl Babiš opravdu zabránit, tak mu na to stačila jedna smska,“ řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). Vyjednávání s komunisty to podle opozičních poslanců neovlivní. „To je součást jeho hry, Babiš nejde do prohraných soubojů,“ míní Jan Farský (STAN). „Komunisté získali ve sněmovně významné funkce, mnohem víc, než by odpovídalo jejich volebnímu výsledku,“ nevidí Zbyněk Stanjura (ODS) důvod, aby se komunisté vzdali výhodného svazku.

Podobně mluví politolog Pavel Šaradín. „Komunisté si možná více uvědomí, že opravdu hrají až druhé housle a že jejich význam není tak silný, jak se domnívají. V každém případě budou požadovat, pokud dojde k odvolání, jinou a srovnatelně významnou funkci ve sněmovně. Na toleranci to ale vliv mít nebude,“ řekl Šaradín.

Babiš i předseda SPD Tomio Okamura uvedli, že pro Ondráčka v pátek tajně hlasovali i poslanci z ostatních klubů, aby cíleně poškodili ANO, KSČM a SPD. To však považují zástupci ODS, Pirátů, TOP 09, STAN, ČSSD a lidovců za absurdní.

„Andrej Babiš se snaží vyzout ze zodpovědnosti. Ty počty jsou naprosto jasné, skoro padesát poslanců z hnutí ANO volilo Ondráčka, jinak to prostě nevychází,“ míní Stanjura. ODS měla ve volbě vlastní kandidátku, stejně tak i Piráti.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Facebooku uvedl, že se sociální demokracie prýsnažila snížit kvorum nutné pro zvolení. To předseda poslanceckého klubu ČSSD Jan Chvojka odmítl. „Nešlo o žádné snižování kvora, ale o nešťastnou shodu okolností, kdy každý kdo chyběl, měl omluvitelný důvod, proč na plénu nebyl,“ řekl Chvojka.