Pracovníci si za nejlepšího zaměstnavatele roku vybrali Lego. Škoda Auto je třetí

Lego svým pracovníkům nabízí řadu netradičních benefitů – například hrací den. Zaměstnanci přestanou pracovat a celý den si hrají s lego stavebnicí.

Lego svým pracovníkům nabízí řadu netradičních benefitů – například hrací den. Zaměstnanci přestanou pracovat a celý den si hrají s lego stavebnicí. Zdroj: Profimedia

Finanční stabilita je pro zaměstnance napříč podniky a odvětvími obecně nejdůležitější, jak ukázala anketa personální agentury Randstad. Právě kvůli tomu a také dobré pověsti značky si pracovníci zvolili za nejlepšího zaměstnavatele roku Lego. U druhé Škody Transportation ocenili také možnost růstu. Díky benefitům a výši mezd zařadili na třetí místo společnost Škoda Auto.

Pořadí vzniká na základě názorů zaměstnanců na deset klíčových faktorů, jako jsou dobrá pověst zaměstnavatele, jistota zaměstnání, mzdy, benefity, možnost kariérního růstu nebo finanční stabilita podniku.

Lego navíc pracovníkům nabízí řadu netradičních benefitů, například hrací den. Zaměstnanci přestanou na den pracovat a celý den si hrají s lego stavebnicí. Mohou si také kupovat stavebnici za sníženou cenu nebo vycestovat i s rodinou do jednoho z Legolandů v Evropě.

„Nabízíme i benefit, který nechcete využít, ale je dobré o něm vědět. A to je benefit v případě nenadálých životních událostí,“ říká personální ředitel Lego Production Petr Horský. Zaměstnanec dostane pracovní volno a firma mu pomůže s řešením. Poskytuje také bezplatnou anonymní linku, na kterou se pracovníci mohou obrátit, když se dostanou například do finančních potíží. „Poslední roky ukázaly, že to je velké téma,“ podotýká Horský.

Pracovníci se dočkali i zvýšení mezd, ale firma neuvedla o kolik. „Letos jsme to udělali tak, že jsme zaměstnancům přidali dříve, tedy ještě loni. Potom jsme zvýšení mezd na jaře doladili. Chtěli jsme zaměstnancům pomoci na konci roku, když kulminovala inflace,“ říká Horský.

Manažer se ani příliš neobává že by podnik mohla zasáhnout krize poté, co se lidé po covidu vrátili do běžného života s vysokou inflací v zádech, kdy si nemohou dovolit výdaje navíc. „Bylo by naivní tvrdit, že se to stát nemůže. Snažíme se ale dělat všechno pro to, abychom zůstali úspěšnou firmou dlouhodobě a stabilně,“ uvádí.

Na druhém místě žebříčku je Škoda Transportation. Její viceprezidentka HR Šárka Moučková vidí jako příčinu dobrého umístění zejména v tom, že se je to společnost s českou tradicí, která se rozrůstá mezinárodně. Podnik navíc počátkem ledna zvýšil zaměstnancům mzdy o deset procent v rámci Česka a v dalších zemích to odpovídalo místním specifikům. „Myslím, že není v silách většiny firem kompenzovat celou inflaci, ale snažíme se rozdíly minimalizovat,“ popisuje Moučková.

Vlna propouštění se podniku vůbec nedotkla, naopak. „Jen letos potřebujeme narůst o pět set zaměstnanců v různých profesích,“ vysvětluje Moučková. „Máme málo kandidátů a potřebovali bychom jich více,“ doplňuje.

V náboru vnímá klasické trendy nízké nezaměstnanosti nebo třeba toho, že zaměstnanci nechtějí měnit práci a neuvažují o tom. „Počty studentů na technických školách, nejen na univerzitách, klesají. Chybějí nám kvalifikovaní kandidáti pro náš obor,“ vysvětluje.

Třetí příčku obsadila Škoda Auto. U té si pracovníci cení zejména mzdy a benefitů. Na začátku dubna u ní skončil „dlouhý vyjednávací maraton“ mezi odbory a vedením společnosti a mzdové tarify se zvedly o desetinu, za uplynulý rok navíc zaměstnanci získají variabilní bonus 33 tisíc korun, jednorázovou třináctitisícovou platbu a dorovnání inflace ve výši čtyř tisíc korun. Ke konci května je navíc čeká patnáct tisíc ke třicátému výročí členství v koncernu Volkswagen. Teď však firmu potrápí hlášená stávková pohotovost, kterou v úterý oznámily také škodovácké odbory v reakci na vládní konsolidační balíček. Přidaly se tak ke stávkové pohotovosti Českomoravské konfederace odborových svazů.

V předešlých letech v žebříčku třikrát po sobě zvítězila společnost Microsoft, letos proto byla zařazená do kategorie Síň slávy.