Praha vytváří nový post, žadatelům o dotace bude k dispozici ombudsman pro evropské fondy

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Praha
Praha v dešti
Adriana Krnáčová
Primátorka Adriana Krnáčová
5
Fotogalerie

Magistrát zavede ombudsmana pro evropské fondy, který bude posuzovat stížnosti žadatelů a příjemců dotací a zároveň zachová jejich anonymitu, informovala radní pro evropské fondy Irena Ropková. Od začátku září se zájemci budou moci na ombudsmana obracet v rámci operačního programu Praha - pól růstu ČR.

"Ombudsman již byl vybrán, a to z řad současných externích poradců odboru evropských fondů. Mohu již nyní říci, že se jedná o uznávaného experta na oblast evropských fondů, který zároveň velmi dobře zná fungování odboru a procesy spojené s čerpáním evropských dotací," řekla Ropková. Konkrétní jméno neuvedla, zveřejní ho později.

V případě pochybností nad postupem pracovníků odboru evropských fondů ombudsman na žádost zájemce posoudí situaci a doporučí řešení a nejvhodnější postup, aniž by byl žadatel konfrontován s pracovníky odboru. Ombudsman tak bude vykonávat činnost mediátora mezi stranami.

"Dosud mi u stížností nezbývalo nic jiného, než vytvořit podmínky pro společné jednání mezi odborem a stěžovateli, do kterých ale nemohu zasahovat. Pozice ombudsmana tuto činnost dle mého názoru zvládne řešit mnohem lépe. Ombudsman bude také striktně dodržovat vlastní nestrannost a anonymitu stěžovatelů," uvedla radní.

Aktuálně jsou v rámci operačního programu schvalovány hlavně žádosti o dotaci a stížností není mnoho. "Již se ale blíží období, kdy se z velké části žadatelů stanou příjemci dotací, kteří budou podléhat finančním kontrolám projektů, přičemž bude nepochybně docházet ke sporům ohledně způsobilosti výdajů," upozornila radní.

V rámci programu Praha - pól růstu ČR může hlavní město v tomto programovacím období přerozdělit 11 miliard korun. Magistrát vyzývá žadatele v takzvaných výzvách. V rámci nich bylo k loňskému listopadu vyčerpáno 73 procent všech peněz programu.

Operační program Praha - pól růstu ČR se zaměřuje na čtyři priority. První z nich je zacílená na posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací. Další je udržitelná mobilita a energetické úspory, třetí je zaměřena na podporu sociálního začleňování a boj proti chudobě a poslední na vzdělání a podporu zaměstnanosti.