Pražské stavební firmy zatím nepropouštějí zaměstnance, i když obor prochází krizí

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

Stavebnictví je problém.Poptávku po hutníchvýrobcích táhnou zejménastrojírenské firmynapojené na automobilovýprůmysl. Naopak odbytsráží pokračující krizeve stavebnictví
stavebnictví
Klíčový projekt Ekospolu v Praze-Hostivaři.
Residence Swisshouse. Pětipatrový dům s 18 byty vtěsnala mezi starší rodinnou zástavbu v pražském Podolí firma Marking rodiny Markovičových
panelové domy, reality, byty
10
Fotogalerie

Přes krizi v oboru stavební firmy v Praze nepropouštějí zaměstnance. Na stejné úrovni zůstává i počet zaměstnaných cizinců, mezi nimiž převažují Slováci. Vyplývá to z vyjádření firem na dotaz ČTK. Podle údajů Českého statistického úřadu od začátku roku do konce srpna stavebnictví meziročně propadlo o 10,2 procenta, inženýrské stavitelství o 15,6 procenta.

"Na výpadek poptávky na domácím trhu reagujeme obchodními aktivitami v zahraničí. Třetinu našich výkonů nyní tvoří zakázky mimo Českou republiku," uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Firma podle něj zaměstnává 2800 lidí, téměř stejně jako na začátku roku. Celá skupina Metrostav zaměstnává 5000 lidí, z nichž 1500 pracuje v zahraničí.

"Aktuálně máme 2137 zaměstnanců. K propouštění jsme nepřistoupili. Naopak považujeme za zásadní udržovat kmenový stav zaměstnanců," doplnila mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Také Hochtief podle člena představenstva Tomáše Korandy propouštění nechystá. "Zhruba po deseti letech pozvolného redukování jsme dosáhli optimální hladiny pro firmu naší velikosti a obratu," sdělil. Hochtief v zaměstnává zhruba 1000 pracovníků.

Počet zaměstnaných cizinců ve firmách zůstává zhruba na stejné úrovni. "Do budoucna ale předpokládáme nárůst vzhledem k nedostatku studentů na středních či učňovských stavebních školách," uvedla mluvčí Eurovie Iveta Štočková. Podle statutárního ředitele Skansky ČR a SR Michala Jurky mezi kmenovými zaměstnanci převažují Češi a Slováci. "Podíl cizinců u nás je zanedbatelný. Mezi cizinci, které zaměstnáváme, převažují občané Slovenska," doplnil Koranda z Hochtiefu.

Většina oslovených firem letos očekává pokles tržeb. Eurovii podle Štočkové klesl obrat do konce září meziročně o 19 procent. Strabag na situaci reaguje tím, že se v dopravním stavitelství orientuje hlavně na opravy a rekonstrukce silnic a dálnic.

Zásoba práce je naopak podle většiny firem dostačující. "Stav zásobníku práce se zlepšil. Hlavně kvůli úspěchům v zahraničí, zejména na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Německu a ve Skandinávii," sdělil Kostiha. Skanska zase získala na Slovensku zakázku za 5,3 miliardy korun, díky které jí zásoba práce meziročně vzrostla o 18 procent.