Překvapení z Francie: Se Sarkozym přiletěl i Delon

Francouzský herec Alain Delon přichází na státní pohřeb Václava Havla

Francouzský herec Alain Delon přichází na státní pohřeb Václava Havla Zdroj: CTK/Vit Simanek

Mezi sedmadvaceti leteckými speciály, které dnes dopoledne přistávaly s významnými hosty pohřbu Václava Havla v Praze, byl nejvíce očekáván ten s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, někdejším prezidentem Billem Clintonem a bývalou šéfkou diplomacie Madeleine Albrightovou. Překvapení však skrýval francouzský speciál, na jehož palubě byl kromě prezidenta Nicolase Sarkozyho také slavný herec Alain Delon. Ten se s Havlem řadu let přátelil.

Manželé Clintonovi přijeli do Prahy dvě hodiny před začátkem smuteční mše a na letištní ploše je přivítal mimo jiné americký velvyslanec Norman Eisen.

Z Británie přiletěl nejen premiér David Cameron, ale také bývalý ministerský předseda John Major. Velmi početné zastoupení bude mít na smutečním obřadu také Slovensko: na palubě vládního speciálu přicestovali prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, ale také bývalý prezident Rudolf Schuster a expremiér Mikuláš Dzurinda. Poláky zastupuje maršálek Senátu Bogdan Borusewicz, ale také bývalý prezident a disident Lech Walesa.

U ruzyňského terminálu Jih postupně rolovaly velké stroje typu boeing i menší letadla. Jedním takovým přiletěli kupříkladu zástupci evropských institucí - předseda Evropské komise José Barroso a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Podle vyjádření letiště přílety státníků zpozdily zhruba deset ostatních letů.

Co kdysi způsobila tréma Alaina Delona

Zpráva o původně nečekaném příletu francouzského herce Alaina Delona nás v redakci E15 přiměla už podruhé v tomto týdnu zalistovat knižními vzpomínkami Michaela Kocába, kde se krátce zmiňuje také o prvním setkání Václava Havla s Alainem Delonem. Jde právě o počátek letitého přátelství mezi dvěma umělci, který orámovala drobná společenská nehoda:

Jako spolupracovník prezidenta Havla jsem jel pro Delona na letiště. Od chvíle, kdy vystoupil z letadla, byl velice sympatický a okouzlující. Mě například nazýval rytířem – podobně jako syn krále Fahda – a neustále opakoval, že největší ctí je pro něho přijetí Václavem Havlem. Václav Havel, to je světová osobnost, básnil, a já, který se celý život motám v kumštu, nakonec budu hovořit s takovou persónou

„…

Ve velmi povznesené náladě jsem ho přivážel na oběd s Havlem, který byl smluvený v půvabné restauraci poblíž Staroměstského náměstí. Alain Delon se s Havlem seznámil, byl očividně dojatý a předal prezidentovi osobní dárek. Panovala nadmíru srdečná atmosféra. Když přinesli caffe latte, Delon dal znovu průchod svému nelíčenému nadšení ze setkání: Já mám takovou radost a jedním gestem poslal Václavu Havlovi do klína šálek s kávou.


Francouzský herec v tu chvíli vypadal, jako by se mu zhroutil svět. Byl tu asi týden a celý týden mluvil o tom, že setkání svého života takhle zazdil. Havel si z toho samozřejmě nic nedělal a odbyl to jen vtipnou poznámkou, ale pro Alaina Delona to byl těžký lapsus.

úryvek z knihy Když nebyl čas na hraní

Su Ťij poslala Havlovi kytici růží

Představitelka barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij vyjádřila hluboký zármutek nad smrtí Václava Havla a poděkovala mu za letitou podporu, kterou jí poskytoval v boji proti barmskému vojenskému režimu. Její vyjádření dnes tlumočilo Barmské centrum Praha. Su Ťij poslala Havlovi kytici růží a při příležitosti dnešního pohřbu vzdává čest jeho památce.

„Pan Havel byl dlouhodobým podporovatelem Su Ťij a prodemokratického hnutí v Barmě. Svým vlivem pomáhal otázku lidských práv v Barmě vnášet do většího povědomí Evropy i celého světa,“ uvedla v prohlášení ředitelka centra Sabe Soe.

su ťijsu ťij