Příjmové nůžky mezi pohlavími se přivírají, mzdy českých žen ale stále dost zaostávají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

2
Fotogalerie

Ženy braly ve třetím čtvrtletí v průměru o 15 procent méně než muži, rozdíly prý snižuje napjatý trh práce

Třetí čtvrtletí sblížilo výplatnice českých mužů a žen. Podle dat statistiků totiž během letních měsíců braly ženy v průměru o 15 procent méně než muži, rozdíl mezi příjmy obou pohlaví tak byl nejnižší přinejmenším za posledních jedenáct let. Odborníci přesto varují, že jde jen o projev extrémně vyhrocené situace na českém trhu práce a že zažité vzorce pro vyplácení mužů a žen se v Česku nemění. Nelichotivou pozici země potvrzují i data Eurostatu, řadící zemi v této disciplíně na unijní chvost.

„Prozatím si nemyslím, že dochází k nějakému systémovému posunu v relativním odměňování pohlaví. V ekonomice existuje obecně velký tlak na platy, zaměstnavatelé tak nyní více cílí i na ženy a lépe je zaplatí, protože prostě nemají momentálně už kde brát,“ uvádí Helena Skálová, šéfka organizace Gender Studies analyzující příjmové rozdíly mezi muži a ženami.

Podle Českého statistického úřadu rostly příjmy žen oproti mužům mírně rychleji během posledních pěti po sobě jdoucích čtvrtletí. V korunách braly ženy během letních měsíců v průměru o 4600 korun měsíčně méně.

Během posledních několika let byly rozdíly v odměňování poměrně stabilní, když ženy braly obvykle o 16 až 18 procent méně než muži. „Rozdíly v ohodnocení se dají vysvětlit i vyšším zastoupením mužů v managementu a vedoucích pozicích,“ říká Jitka Součková z Grafton Recruitment. Podle letošních dat evropských statistiků zohledňujících data za rok 2016 patřilo Česko v příjmových rozdílech mezi pětici nejhorších zemí unie, větší rozdíly než v Česku panovaly podle eurostatu v Německu, Rakousku a Estonsku. Nejmenší příjmové rozdíly naopak panovaly ve Slovinsku, Itálii a Polsku.