Pro třetinu ředitelů českých firem byl uplynulý rok nejtěžší v kariéře, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zhruba třetina ředitelů českých firem hodnotí uplynulý rok jako nejtěžší ve své kariéře. Naopak 70 procent uvádí, že už zažilo při řízení firmy těžší výzvy. Vyplývá to z průběžných výsledků průzkumu poradenské firmy PwC, kterého se doposud zúčastnilo 189 šéfů českých firem napříč obory. Ti zároveň v uvedeném průzkumu nazvaném PwC CEO Survey hodnotí kroky vlády při řešení pandemie spíše negativně.

Nejčastěji podle průzkumu označovali uplynulý rok za nejtěžší v kariéře lídři společností podnikajících v hotelnictví, pohostinství, volnočasových aktivitách, letectví, zemědělství a zdravotnictví. I nadpoloviční většina zástupců automobilového průmyslu označila pandemickou krizí postižený rok za nejtěžší v kariéře. Naopak zástupci chemického průmyslu, komunikací nebo technologií hodnotili uplynulý rok jako nejtěžší jen minimálně.

Ti, pro které uplynulý rok nejtěžší nebyl, ve 29 procentech případů uvedli, že náročnější byla pro ně finanční krize a následující recese v letech 2008 až 2012. Dále nejčastěji uváděli jako náročnější konkrétní situace související s řízením firmy, jako jsou například výrazné vnitřní změny nebo první rok ve funkci.

„Aktuální a předešlá krize se od sebe strukturálně liší. Pokud nepatříte k nejpostiženějším odvětvím, jejichž byznys v důsledku opatření nemůže vůbec fungovat, máte nyní při řízení firmy poměrně velkou kontrolu nad provozem nebo nákladovou částí rozpočtu a můžete se snažit přizpůsobovat i aktuální těžko předvídatelné situaci,“ uvedl partner PwC a expert na restrukturalizace Petr Smutný. Dodal, že v předchozí recesi mnoho firem postihl náhlý a výrazný pokles poptávky, na který rychle reagovat nedokázaly.

Šéfové firem hodnotili v průzkumu také, jak vláda zvládla řešení pandemie. Na pomyslném vysvědčení podle průzkumu kabinet dostal čtyřku. Nejčastěji se přitom ředitelé uchylovali přímo k pětce, a to v 41 procentech případů. Naopak jedničku vládě za řešení aktuální krize neudělil v průzkumu vůbec nikdo.

„Výsledek české vlády při řešení pandemie je zřejmý ze srovnání čísel se zahraničím. Atmosféra chaosu a nepředvídatelnosti je navíc zásadní překážkou pro schopnost podnikatelů reagovat na změny trhu,“ uvedl Smutný.

Zároveň se podle průzkumu za poslední čtyři roky podle 37 procent ředitelů podmínky pro podnikání v Česku spíše zhoršily. Beze změny je vnímá 36 procent respondentů a spíše zlepšení vidí zhruba pětina.

Data z průzkumu jsou průběžné výsledky zveřejněné v souvislosti s výročím zavedení nouzového stavu v Česku. Celý dotazník je ředitelům firem otevřený až do 22. března.