Problém s vodou se netýká jen Brna, může zasáhnout desítky obcí

Brno

Brno Zdroj: CC BY SA 2.0: Kurt Bauschardt via Flickr

Problém s pitnou vodou se může potenciálně týkat nejen Brna, ale i dalších 43 měst a obcí. Uvedl to hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vodu do obcí dodávají Brněnské vodárny a kanalizace, které v Brně objevily ve dvou vzorcích koliformní bakterie způsobující střevní problémy. Hejtman kvůli tomu svolal setkání se zástupci hygieniků, vodáren a starosty dotčených obcí s rozšířenou působností. Voda je až do odvolání pitná pouze po převaření.

Hejtman si vyžádal od vodáren seznam obcí, kam dodávají vodu. Mezi ně patří kromě Brna Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Dolní Loučky, Doubravník, Drásov, Hajany, Hrušovany, Kaly, Kuřim, Lelekovice, Letovice, Lomnice-Brusná, Malá Lhota, Malhostovice, Měnín, Modřice, Moravany, Moutnice, Nebovidy, Nesvačilka, Ořechov, Otmarov, Popovice, Rajhrad, Rajhradice, Rebešovice, Rozdrojovice, Skorotice, Sokolnice, Střelice, Šebrov-Kateřina, Šlapanice, Štěpánovice, Telnice, Těšany, Tišnov, Újezd u Tišnova, Vojkovice, Vranov, Žatčany, Želešice a Židlochovice. Kraj bude starosty informovat, aby o situaci uvědomili občany.

Podle Haška však zatím nejsou žádné informace o tom, že by měl někdo vážné zdravotní problémy. „Nehrozí žádné vážné riziko nebo nebezpečí, ale je na místě opatrnost do doby, než se ukáže, že je situace v pořádku. Trvat to bude několik málo dní,“ řekl Hašek. Analýza dalších odebraných vzorků by měla být známa nejpozději o víkendu. Hejtman dodal, že není ani nutné nasazení záchranného systému, jako třeba hasičů, kteří by podle Haška mohli například zásobovat obyvatele náhradní pitnou vodou.

Vodu nelze používat kvůli tomu, že se ve dvou vzorcích v krajském městě zjistil výskyt koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění. Podle vodáren a kanalizací byly zaznamenány jen v malém množství. Koliformní bakterie zahrnují rozsáhlou skupinu bakterií, mezi které patří i nebezpečné E.coli bakterie. Vodárny však vyloučily přítomnost E.coli ve vzorcích.

Ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek řekl, že jde spíše o preventivní opatření. „Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost běžného zabezpečení v pitné vodě,“ uvedl Křivánek.

Brněnské vodárny a kanalizace čtyřikrát zvýšily dávku dezinfekčního činidla v pitné vodě a začaly intenzivně proplachovat páteřní řady, aby se činidlo rychleji rozšířilo. Přijatá opatření mohou způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.