Profil nastupujícího šéfa ÚOHS Petra Mlsny: muž, který umí mluvit s politiky

Petr Mlsna

Petr Mlsna Zdroj: profimedia.cz

Nový šéf Antimonopolního úřadu ČR Petr Mlsna (vlevo) a prezident Miloš Zeman
Petr Mlsna na schůzce s Milošem Zemanem v Lánech
3
Fotogalerie

Na čistotu veřejných zakázek o objemu zhruba 600 miliard korun ročně a férové fungování trhu bude nově dohlížet Petr Mlsna. Do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže navrhla někdejšího náměstka ministra vnitra vláda poté, co zvítězil ve výběrovém řízení. Ke spokojenosti prezidenta Miloše Zemana, který jej nyní do funkce jmenoval. Nad slavnostním aktem ale zůstává stín.

Babišův kabinet nezveřejnil jména všech uchazečů, jejich koncepce ani kritéria výběru. Budoucího vítěze výběrového řízení si už v polovině října pozval Zeman do Lán. Proč si vybral právě jeho? Mlsna netuší: „To je svobodná vůle pana prezidenta, koho si pozve na návštěvu,“ řekl tehdy pro Český rozhlas.

Exnáměstek, a nerad to přiznává, jednal předem také s premiérem Andrejem Babišem. Jakkoliv zvýhodněn se ale dvaačtyřicetiletý právník necítí a výběrové řízení podle něho rozhodně nebylo cinknuté. Při hodnocení v něm získal nejvíc bodů ze všech uchazečů. Šestaosmdesát z možných devadesáti.

Dvojí zaškobrtnutí

Petr Mlsna má pověst člověka, který se dokáže domluvit s politiky. Ve státní správě začínal před třinácti lety, přežil v ní čtyři premiéry. Jako náměstek působil na ministerstvech spravedlnosti, vnitra či školství. Na konci roku 2012, když tehdejší premiér Nečas po rozpadu Věcí veřejných rekonstruoval kabinet, se Mlsna dostal až do vlády. Za novou stranu LIDEM se stal ministrem bez portfeje a převzal i vedení Legislativní rady vlády.

Zatímco jeho tuzemský kariérní vzestup byl bez zádrhelů, v Evropské unii narazil. Na začátku roku 2013 jej Nečasova vláda nominovala na post soudce Soudního dvora Evropské unie. Místo u dvora v Lucemburku mu však zhatil právě post v české vládě. Do řad tamních soudců se nedostal: jako člen vlády by podle nich byl politicky zatížený.

Trnem v některých českých očích je pro změnu Mlsnovo angažmá ve fotbalové komisi rozhodčích a fakt, že ho do ní v roce 2016 navrhl bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. Z komise pak odešel ze své vůle o tři roky později. Jak říká, opustil ji na protest proti poměrům, které ve fotbalové asociaci začaly panovat poté, co ji ovládl Roman Berbr a jeho lidé. Peltu i Berbra kvůli podezření z korupčního jednání momentálně vyšetřuje policie.

Jak chce úřadovat

Za „klíčový krok“ v prvním roce svého působení považuje Mlsna obnovení kredibility úřadu nejen v odborných kruzích, ale také u široké veřejnosti. Mimo jiné chce, aby členy rozkladových komisí mohly nově navrhovat neziskové organizace, advokátní komora či zástupci vysokých škol. „Aby byl předseda vázán názory těchto organizací a institucí a nepostupoval svévolně,“ uvedl v České televizi. Zkrátit by chtěl i lhůty mezi prvním a druhým stupněm řízení u úřadu. Podle něho je třicetidenní lhůta při přezkumu veřejných zakázek daná správním řádem zbytečně dlouhá.

Personální zemětřesení nechystá. Hodlá se nejprve zeptat všech místopředsedů ÚOHS, jestli s ním chtějí spolupracovat a jaké jsou jejich představy. Jestli třeba nejsou za těch více než deset let, kdy úřadovali společně s bývalým předsedou Rafajem, už unaveni: „Jestli nechtějí nějakou změnu i ve své profesní kariéře, nebo zda chtějí pokračovat a podobně“. Teprve podle toho, co se od nich dozví, budou následovat další kroky. Intenzivněji chce komunikovat s protikorupčními organizacemi i médii a veřejností.

Pilný učitel práva

Mlsnovi se nedá upřít, že je zdatný legislativec. A také jeden z nejproduktivnějších. Hrdý je především na dvě novely ústavy, které nesou čistě jeho rukopis. První je z roku 2009 a zakotvuje možnost, aby se Poslanecká sněmovna sama rozpustila. Tou druhou je přímá volba prezidenta.

Velmi výrazný je jeho rukopis v poslední novele vysokoškolského zákona, která mění akreditační systém. Ukázalo se totiž podle něho, že státem řízený systém je neudržitelný a je potřeba přenést vyšší míru odpovědnosti na samy vysoké školy.

Mlsna také přednáší na FSV UK a Právnické fakultě. Vyšlo mu přes sto článků z oblasti ústavního, evropského a mezinárodního práva. Je autorem či spoluautorem řady právnických publikací.

Jak už bylo řečeno, věnoval se i sportu. Byl nejen místopředsedou Komise rozhodčích Fotbalové asociace. Pískal také druhou fotbalovou ligu.

Dnes už bývalý náměstek ministra vnitra dostoupal na - možná prozatímní - vrchol pracovní kariéry. V čele antimonopolního úřadu, jedné z nejmocnějších českých institucí, nahradí Petra Rafaje, který kvůli řadě problematických kauz pošramotil image ÚOHS a hlavně - ztratil podporu prezidenta Zemana.