Průměrná mzda v Česku přesáhla devětadvacet tisíc korun, uvedl statistický úřad

Budova Českého statistického úřadu (ilustrační foto)

Budova Českého statistického úřadu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 1840 korun víc než před rokem. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o 4,2 procenta. Průměrná mzda v Praze pak ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 1679 korun na 36 312 korun. Procentuální nárůst o 4,8 pct byl mezi kraji nejpomalejší.

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Růst byl nižší, než předpokládali analytici. Většina z nich očekávala zvýšení průměrné mzdy o víc než sedm procent. Za růstem mezd je podle ekonomů především dobrý vývoj ekonomiky a nedostatek pracovníků, což vytváří tlak na zaměstnavatele. Průměrná mzda v Česku se zvyšuje nepřetržitě od začátku roku 2014.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 25 181 korun. U mužů byl 27 486 korun a u žen 22 584 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

Nejvýrazněji, o víc než desetinu stouply ve třetím čtvrtletí mzdy v ubytování, stravování a pohostinství. Průměrné výdělky tam ale zůstaly nejnižší, v průměru pod 17 400 korun. Téměř desetiprocentní byl meziroční růst v oboru zdravotní a sociální péče.

Nejpomaleji, zhruba tříprocentním tempem se zvýšily mzdy v peněžnictví a pojišťovnictví a také v informačních a komunikačních činnostech. Průměr se ale v těchto oborech pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Počet zaměstnanců přepočtený na plné úvazky přesáhl čtyři miliony, zvýšil se proti loňskému třetímu čtvrtletí o dvě procenta na 4,012 milionu. Meziročně tak přibylo téměř 77 tisíc plně zaměstnaných.

Z hlediska regionů si nejvyšší průměrnou mzdu stále drží Praha, i když nárůst mezd v hlavním městě byl mezi kraji opět nejnižší. V Praze mzda stoupla o 4,8 procenta na 36 312 korun. Nejvýrazněji se zvýšila znovu v Karlovarském kraji, a to o 8,6 procenta. Tamní průměrný výdělek 25 371 korun je ale mezi kraji stejně jako v předchozích obdobích nejnižší. Průměrně pod 26 tisíc korun hrubého dostávají zaměstnanci ještě ve Zlínském kraji.

Průměrná mzda v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 1679 korun na 36 312 korun. Procentuální nárůst o 4,8 procenta byl mezi kraji nejpomalejší. I tak zůstávají výdělky v metropoli nejvyšší ze všech regionů.

Ve všech krajích s výjimkou hlavního města vzrostly ve třetím čtvrtletí mzdy o 6,5 procenta a více. "Na druhou stranu v Praze přetrvává nejrychlejší růst počtu zaměstnanců," uvádí ČSÚ. V metropoli jich přibylo 3,8 procenta.

Nejvýraznější regionální růst průměrné mzdy zaznamenali statistici v Karlovarském kraji, a to o 8,6 procenta. I přes tento růst má kraj i nadále nejnižší absolutní mzdovou úroveň. Průměrný výdělek lidí v Karlovarském kraji byl 25 371 korun.

Celorepublikový průměr meziročně vzrostl o 6,8 procenta na 29 050 korun. Vedle Prahy ho převýšil Středočeský kraj, kde měli zaměstnanci na výplatních páskách v průměru 29 178 korun.