Rath nemá obhájce. Učelová snaha zdržovat, tvrdí soud

David Rath u soudu (11. května 2015)

David Rath u soudu (11. května 2015) Zdroj: CTK

Bývalý hejtman David Rath obžalovaný z korupce přišel k soudu sám. Ačkoliv jeho advokáti Adam Černý a Roman Jelínek měli přednést závěrečné řeči, Rath jim vypověděl plnou moc a soudu řekl, že ho obhajuje Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského. Nový advokát ale mezitím odjel do ciziny. Líčení bylo odloženo na následující den. Soud i žalobce se domnívají, že obžalovaný politik jen hraje o čas.

Stávajícím advokátům exhejtman vypověděl smlouvu, nový obhájce ji pro změnu vypověděl jemu. Obhájce Pacovský dnes soudu poslal e-mail, ve kterém uvádí, že případ dělat nebude, protože se mylně domníval, že jde o novou věc. Bývalý hejtman je totiž obviněn ještě v další části kauzy, ve kterou jsou vyšetřovány zejména firmy. Případ ještě nemá soud na stole.

Exposlanec Rath tvrdil, že se s advokátem Pacovským sešel v pátek a společně se domluvili na udělení plné moci a převzetí obhajoby. Ratha prý Pacovský oslovil sám. Schůzku potvrdili i dosavadní exposlancovi advokáti Jelínek a Černý. „Byly předány materiály k dnešní závěrečné řeči. Sdělil mi důvěrné informace například o vás, že vás zná od dětství. Volil by smírnější postup,“ řekl Rath soudci Robertu Pacovskému.

Advokát Pacovský však mezitím odjel na zahraniční pracovní cestu, sdělila jeho asistentka. Údajně zamířil do Izraele.

Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi dnešek na sehnání nové obhajoby.

Skandál. Pacovští se mnou "sehráli hru", tvrdí Rath

Rath situaci označil za skandální. „Jeho (Pacovského - pozn. red.) sekretářka volala v pátek na soud a zjišťovala spisové značky. Věděl, že to je případ z roku 2013. Nemůže říkat, že to je nová kauza. Ještě se ptal advokáta Jelínka, jestli si může na soudu půjčit jeho talár,“ řekl Rath. Exposlanec se nyní chystá na schůzku se svými původními advokáty, kteří ho stále obhajují ve druhé části kauzy týkající se firem.

Rath naznačil, že s ním mohli Pacovští „sehrát hru“. Nechápe, proč mu advokát nepřinesl vypovězení plné moci dnes k soudu, ale sdělil mu to „přes rodinného příslušníka“ (soudce). Mluvčí soudu Zuzana Steinerová řekla, že soudce s advokátem nejsou dlouhodobě v kontaktu. „Stejně tomu bylo i uplynulý víkend,“ dodala. O komunikaci obžalovaného a obhájců se trestní senát nezajímá, zdůraznila mluvčí.

Je to jen hra o čas, reaguje žalobce i soud

Podle žalobce Petra Jiráta je dnešní vývoj v případu připraven dopředu kvůli protahování hlavního líčení. Nový advokát má podle něj ze zákona nárok na prostudování spisu, čas ale prý není určený. Záleží na soudu, jakou lhůtu poskytne, a podle Jiráta to v této kauze mohou být zhruba dva týdny.

Postup Rathovy obhajoby vypadá podle soudu jako účelová snaha o vrácení kauzy na samý počátek. Pokud Rath nesežene znovu obhájce, soud mu jej přidělí, upřesnila Steinerová. Rath i jeho dřívější právník ale potvrdili, že jsou připraveni pokračovat.

Problém kvůli spisovým značkám?

Problém s novým advokátem prý mohl nastat kvůli spisovým značkám. Soud v únoru rozdělil kvůli průtahům kauzu týkající se 11 lidí do dvou částí. Devět obžalovaných dostalo v dubnu nepravomocně tresty od pěti do 7,5 roku vězení a podmínky, ve zbylé části je Rath a Lucia Novanská obžalovaná z organizování ovlivněných tendrů. První část má ve spisové značce rok 2013, kdy v srpnu hlavní líčení začalo. Část Ratha a Novanské má ve značce 2015. Advokát se údajně mohl domnívat, že bude řešit novou kauzu. Když se v sobotu dozvěděl, že je tomu jinak, vzal plnou moc zpět. Podle Ratha to ale nedává smysl, protože část případu ve spojení s firmami ještě není před soudem a obhájce měl ke všemu dnes přistoupit k závěrečné řeči.

Rath je obžalovaný z ovlivňování stavebních a zdravotnických veřejných zakázek ve Středočeském kraji financovaných z Evropské unie. Hrozí mu až 12 let vězení, žalobce mu minulý týden ve své závěrečné řeči navrhl nejméně devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku. Novanské Jirát navrhl pěti až šestileté vězení a peněžitý trest milion korun.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah před třemi lety
2012:

14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.

15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS, bývalého šéfa středočeské VZP a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na post hejtmana, a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si nechal.

5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním ve věci rekonstrukce buštěhradského zámku.

18. července - Policie doručila do Sněmovny druhou žádost o vydání Ratha ke stíhání. Týkala se údajné korupce při nákupu vybavení pro nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:

1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a dalších deset osob.

15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce podal obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Jako jediná se ke korupci přiznala podnikatelka Ivana Salačová.

- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

27. září - Obžalovaná Pancová byla propuštěna z vazby.

5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.

11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.

21. listopadu - Z vazby byl propuštěn i exposlanec Kott.
2014:

2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Ministerstvo spravedlnosti přiznalo Rathovi na jaře 2015 odškodné 19 421 Kč.

17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:

9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.

5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy obžalovaných Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního líčení, z něhož naopak kvůli zdravotním důvodům vyloučil Ratha.

7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.

26. dubna - David Rath utrpěl úraz pádu z kola.

12. května - Soud rozhodl, že Rath je schopen po úrazu na kole účastnit se líčení a zároveň uzavřel v kauze fázi dokazování.

13. května - Žalobce Petr Jirát navrhl Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Novanské, která údajně organizovala ovlivněné tendry, navrhnul pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun.

18. května - Vyšlo najevo, že Rath nemá advokáty, v pátek jim vypověděl plnou moc. Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi jeden den na sehnání nové obhajoby.
V kauze si nejvyšší tresty dosud vyslechli manželé Kottovi
Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let nepodmíněně, propadnutí majetku (2,5 milionu korun) a zákaz činnosti
Manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest
Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku (přes 2,2 milionu) a zákaz činnosti
Bývalý poslanec Petr Kott: 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
Exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (Pancová): 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
Manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest (500 tisíc)
Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let nepodmíněně, peněžitý trest (500 tisíc)
Lucia Novanská: státní zástupce žádá pět až šest let vězení.
Exhejtman a exposlanec David Rath: žaloba žádá nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce.
Jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5,5 roku nepodmíněně, peněžitý trest (1 milion)
Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně s pětiletým odkladem, peněžitý trest (1 milion), zákaz činnosti