Sakura nominována v celosvětové architektonické soutěži na Projekt budoucnosti

Zdroj: T.E Development Group s.r.o.

8
Fotogalerie

Rozkvetlý rezidenční komplex Sakura se dostal na finální shortlist prestižní architektonické soutěže WAN Awards 2017, Future Projects – Residential. Jako vůbec první český projekt v této kategorii setak zařadil mezi šestici nejlepších staveb světa.

Sakura, projekt developerské skupiny T.E unikátní pro svou netradiční formu spojení domu a zahrad obhájila nominaci do prestižní architektonické soutěže WAN Awards 2017 v kategorii Future Projects – Residential. Celkem se na finální shortlist probojovalo šest staveb ze čtyř různých kontinentů. Vítěze vybere porota složená z odborníků z celého světa 28. února.

„Velice nás těší, že se můžeme účastnit soutěže takovéhoto formátu, jakou je právě WAN Awards. Porota sledovala projekty po celém světě, přičemž se zaměřila nejen na ty s výjimečným designem, ale i vizí, progresivním přístupem a v neposlední řadě přínosem pro své obyvatele. Právě v symbióze těchto složek vidíme silnou stránku Sakury,“ řekl partner skupiny T.E Martin Hubinger. Jeho slova potvrzuje hlavní architekt a ředitel pražské kanceláře studia Jestico + Whiles Sean Clifton: „Sakura vyniká nejen díky visutým zahradám plným vzrostlé zeleně. Její unikum tkví především v konceptu zaměřenému na kombinaci ojedinělé architektury, kvality použitých materiálů, promyšlených dispozic, vytvoření soukromého parku nebo doplňkových služeb pro rezidenty i okolní komunitu. Všechny tyto jednotlivosti ve své souhře vytvářejí stavbu, která má u nás i v cizině jen malé srovnání. Tento fakt zjevně ocenila také odborná porota WAN Awards, jež je celosvětově největší architektonickou soutěží. Díky jejímu významu můžeme už jen nominaci mezi finální šestici považovat za obrovský úspěch.“

Bytový komplex doslova obalený zelení vzniká v pražských Košířích. Podél obvodových stěn jsou v několika řadách umístěny římsy osázené rostlinami. Všechny balkony i terasy v domě tak díky tomu budou mít útulné soukromé zahrady s výhledem na Prahu. „Na dům instalujeme celkem 32 000 kusů květin, bylin, keřů a stromů. Pro srovnání: Bosco Verticale, možná nejznámějším stavba pracující s principem visutých zahrad, má na svém kontě „pouze“ 20 000 kusů rostlin,“ uvedl Ferdinand Leffler, zakladatel zahradního atelieru Flera, který se postaral o návrh zeleně na domě i v okolí.

Že je Sakura skutečně projektem budoucnosti, dokládá rovněž implementací řady opatření, která dopomohou k dlouhodobému udržení vysokého standardu bydlení. Budova bude například disponovat technickou přípravou pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic na elektromobily. Za jeden den zde tedy na směny bude možné nabít všech 90 vozů, na něž je dům dimenzován. V tuzemsku se tak bude jednat o první rezidenci, jež poskytne svým všem obyvatelům možnost jezdit ekologicky na elektřinu.