Schillerová chce ušetřit jen miliardu. Kapka v moři, kritizují plán experti i opozice

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje důchodcům jednorázově vyplatit více než tisícovku. Rozpočet 2021 by měl mít nižší schodek než 500 miliard korun. (18. 8. 2020)

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje důchodcům jednorázově vyplatit více než tisícovku. Rozpočet 2021 by měl mít nižší schodek než 500 miliard korun. (18. 8. 2020) Zdroj: Blesk:Daniel Cernovsky

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje důchodcům jednorázově vyplatit více než tisícovku. Rozpočet 2021 by měl mít nižší schodek než 500 miliard korun. (18. 8. 2020)
Navzdory propadu daňových příjmů nebo sociálního pojištění kvůli koronavirové nákaze o desítky miliard korun plánuje ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v příštím roce ušetřit pouze jednu miliardu. Kapka v moři, kritizují plán experti i opozice.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Navzdory propadu daňových příjmů nebo sociálního pojištění kvůli koronavirové nákaze o desítky miliard korun plánuje ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v příštím roce ušetřit pouze jednu miliardu. Kapka v moři, kritizují plán experti i opozice.
5
Fotogalerie

Navzdory propadu daňových příjmů nebo sociálního pojištění kvůli koronavirové nákaze o desítky miliard korun plánuje ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pouze mizivé škrty. Výdaje hodlá naopak zatížit přibližně pěti miliardami korun dalším zvýšením počtu státních zaměstnanců o téměř sedm tisíc lidí.

Předpokládá to plán státních financí na příští rok s navrhovanými příjmy bez peněz z EU 1328 miliard korun, výdaji 1648 miliard a deficitem 320 miliard, o němž má v pátek poprvé jednat vláda. Prakticky nulovou snahu o úsporné kroky například v administrativě kritizují analytici i opozice. Naopak vznik nových míst pro učitele či policisty považují za přínosný.

„Návrh státního rozpočtu na rok 2021 počítá celkově  s úsporou provozních nákladů ve výši jedné miliardy korun,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Kapka v moři

Ještě v červenci na Národní ekonomické konferenci, kterou připravil think tank hnutí ANO, šéfka státní pokladny Schillerová tvrdila, že se bude s rezorty hádat o každou korunu. „Pro rok 2020 jsem škrtla provozní výdaje o deset procent a jsem připravená v úsporách pokračovat i pro příští rok,“ prohlásila tehdy.

Očekávalo se minimálně pětiprocentní zeštíhlení. Jednu miliardu korun však považuje členka iniciativy KoroNERV-20 a hlavní ekonomka Raiffeisenbanky Helena Horská za naprosto nedostatečnou částku. „Z celkových výdajů 1648 miliard je to 0,06 procenta. To je nic, kapka v moři,“ řekla.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) srovnává snahu Schillerové s rodinou, která za rok uspoří pouhou korunu. „Je to přesně šetření v duchu vlády Andreje Babiše. Na provozních nákladech sebere jednu miliardu, zatímco ostatní neinvestiční výdaje zvýší o miliardy,“ podotkl.

Analytik DRFG Martin Slaný míní, že pokud má současná situace kvůli koronaviru mimořádné dopady na ekonomiku, měla by tomu odpovídat opatření i na straně provozních výdajů.

„Jejich snížení alespoň o deset procent bych z rozpočtového hlediska považoval za minoritní signál. Byl by ale důležitý pro trh a občany. Navrhovaná jedna miliarda je zcela zanedbatelná,“ uvedl s tím, že pokud vláda nebude šetřit, je schodek 320 miliard neospravedlnitelný.

Více učitelů i policistů

Schillerová spolu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) chce, aby kvůli očekávanému nárůstu počtu dětí ve školách vzniklo příští rok 2430 nových míst pro učitele a 2440 pro nepedagogické pracovníky. Dalších téměř 1550 osob má nastoupit k Polici ČR a armádě.

„Ze zbylých asi pět set nových míst napříč sektory je nejvýraznější časově omezené posílení personálních kapacit o necelých 190 odborníků na zajištění příprav českého předsednictví v Radě EU,“ dodal Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Horská považuje posílení stavu učitelů za přínosné. „Zeštíhlovat se nemají klíčové profese, ale ministerstva a státní instituce zaváděním IT systémů a automatizací zpracování dat,“ dodala. Stabilizaci státního aparátu, nebo dokonce jeho růst považuje analytička za negativní jev.

Schillerová už alespoň prosadila novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která má omezit počet takzvaných černých duší. Počítá s roční úsporou ve výši dvou miliard korun. Zatímco v roce 2012 spolkly platy všech státních zaměstnanců 128,5 miliardy korun, pro letošek je kalkulováno s 226,8 miliardy. Podepsalo se na tom i neustálé navyšování příjmů ve veřejné sféře.