Šéfka Evropské komise v Praze: Výroba elektromobilů musí růst, aby klesala jejich cena

Ursula von der Leyenová v Praze

Ursula von der Leyenová v Praze Zdroj: ČTK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes v Praze schválila český národní plán obnovy. Česko díky němu získá mimořádné dotace ve výši 180 miliard korun.
2
Fotogalerie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během své pondělní návštěvy Prahy krátce promluvila o kontroverzním klimatickém balíčku Fit for 55. Na jeho základě má například v Evropské unii k roku 2035 skončit prodej nových automobilů se spalovacími motory, což minulý týden ostře kritizovali čeští ekonomové a mnozí zástupci autoprůmyslu. Leyenová v Česku schvalovala národní plán obnovy za 180 miliard korun.  

„Shodli jsme se na tom, že je třeba se posunout vpřed s inovacemi a investicemi do boje proti globálnímu oteplování a každý sektor k tomu musí přispět. Autoprůmysl není výjimkou,“ prohlásila Leyenová na tiskové konferenci v Praze. 

Doprava je podle šéfky Evropské komise jedním z mála odvětví, jehož produkce emisí skleníkových plynů v posledních letech narůstá, a tento trend je nutné zastavit. Vyzdvihla rovněž, že řada velkých automobilek nedávno sama od sebe  oznámila ambiciózní plány na výrobu bezuhlíkových vozů mezi roky 2021 a 2035.    

„Samozřejmě budeme intenzivně podporovat výstavbu infrastruktury, jako jsou dobíjecí stanice, s čímž se počítá ve všech unijních zemích v rámci národních plánů obnovy. Je také potřeba, aby automobilky výrazně zvýšily výrobu elektromobilů, protože ze zkušenosti víme, že když se zvýší objem výroby, ceny vozů budou klesat. Podporujeme třeba i budování továren na baterie,“ řekla Leyenová.

Zmínila též, že bude záležet na jednotlivých státech, zda nezváží další kroky na dostupnost elektromobility pro běžné občany například poskytováním přímých benefitů spotřebitelům za nákup bezuhlíkového vozu.

Kromě klimatického balíčku byla Leyenová českými novináři dotázána i na další témata. Ujišťovala, že Evropská komise bude důsledně kontrolovat čerpání finančních prostředků z evropských fondů, zda jsou vynakládány moudře a nedochází ke korupci. 

„Je tam požadavek na zajišťování a sběr informací o osobách, které stojí za subjekty, jež dostávají finance. Tyto milníky musejí být splněny předtím, než bude v polovině roku 2022 vyplacena první velká částka,“ odpověděla na dotaz, zda v inkasování peněz nemůže Česku bránit možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

Za „naprosto nepřijatelné“ označila Leyenová údajné špehování novinářů a opozičních politiků prostřednictvím izraelského softwaru Pegasus, což se mělo dít mimo jiné v Maďarsku. Předsedkyně EK zdůraznila, že svoboda tisku a médií patří k základním pilířům Evropské unie. Obvinění je ale na základě jejího mínění nutné ověřit. Na sledování reportérů v neděli upozornila pařížská nevládní organizace Forbidden Stories

Leyenová navštívila Prahu, aby schválila český národní plán obnovy, jenž zemi otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Plán je podle premiéra Babiše „výsledkem řady konzultací s hospodářskými a sociálními partnery, dohody mezi jednotlivými rezorty a spolupráce s Evropskou komisí“.

Má šest tematických pilířů: digitální transformace, fyzická infrastruktura a její zelená proměna, vzdělávání a trh práce, regulace a podpora podnikání v reakci na pandemii koronaviru, výzkum, vývoj a inovace a zdraví obyvatelstva. Až 41,6 procenta nových investic má jít na splnění klimatických cílů. Na digitalizaci půjde 22,1 procenta. 

Významná investice ve výši dvanácti miliard korun je určena pro prioritní oblasti ve zdravotnictví, zejména na onkologickou prevenci a péči. „Plán je zároveň určen pro podnikatele, kteří byli těžce zasaženi koronakrizí. Podpoříme i startupy, kulturu a kreativní sektor,“ uvedl Babiš. 

Premiér slíbil občanům také kvalitnější komunikaci s úřady, elektronizaci zdravotnictví, podporu digitálních dovedností ve školách nebo modernizaci sociálních služeb. První finance by do Prahy mohly přijít v září, pokud českou investiční strategii definitivně odsouhlasí členské státy.