Senátoři dají církevní restituce k soudu

Senát

Senát Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Návrh komunistů dodatečně zdanit finanční náhrady za nevydaný církevní majetek, jimiž podmínili tolerování menšinové vlády ANO a ČSSD, bude velmi pravděpodobně čelit ústavní stížnosti. Novelu zákona drtivě odmítl Senát a vrátil ji sněmovně.

Senátor za STAN Zdeněk Hraba spolu s kolegy z ODS a KDU-ČSL napadnou předlohu u Ústavního soudu, pokud dolní komora veto horní komory parlamentu přehlasuje. Stačí k tomu podpis 17 senátorů. Klub Starostů a nezávislých jich má o jednoho víc. Soud poté může předlohu zrušit.

„Návrh zcela popírá – jak judikoval Ústavní soud i v nedávné době – že církve mají právo legitimně očekávat, že smlouvy uzavřené se státem se musejí a budou dodržovat,“ řekl Hraba. Připomněl, že stejným způsobem se nejvyšší soudní instance postavila proti dodatečnému zdanění státního příspěvku na stavební spoření. I v tomto případě měla nová norma změnit už uzavřené smlouvy.

„Jsme připraveni na další boj, pokud sněmovna nenalezne ve svém svědomí dostatek pokání,“ prohlásil místopředseda občanskodemokratických senátorů Jiří Oberfalzer. Zákon označil za nestoudný. „To ale platí o poslancích ANO a ČSSD, kteří ho podpořili. Pokud jde o komunisty, nezřekli se února 1948,“ dodal.

Podle Tomáše Czernina (TOP 09) ilustruje novela současnou dobu. „Komunisté se už ani nesnaží předstírat, že se za zvěrstva a křivdy spáchané minulým režimem stydí, ale pokoušejí se vytvářet nové křivdy,“ uvedl. Připomněl, že církvím a náboženským společnostem navrácené objekty byly často ve zdevastovaném stavu.

Zákon obhajoval v Senátu komunistický poslanec Stanislav Grospič. Podle něj vyvolává ocenění majetku i vyčíslení finančních kompenzací pochybnosti. „Výpočty nevycházely z průměrných cen půdy, které každoročně zveřejňuje ministerstvo zemědělství,“ argumentoval.

Novelu nedávno zamítly dva senátní výbory, proti byli i jejich členové za ANO a ČSSD. „Zákon z roku 2012 jsem ze zásadních důvodů nepodpořil. S nynějším komunistickým návrhem ale nemohou souhlasit, protože je v rozporu s právním pořádkem České republiky,“ řekl předseda ústavně-právního výboru za sociální demokracii Miroslav Antl. Podobný názor má i další senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.