Škromach: Hamáček měl přerušit dovolenou a kauzu H-System hned řešit. Tak jako Babiš

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Ačkoliv považuje vstup ČSSD do vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem za správný krok, postup nového vedení socialistů budí ve Zdeňku Škromachovi obavy. Šéfu strany Janu Hamáčkovi vyčítá i to, že se uprostřed léta odmlčel na dovolené. „U kauzy H-Systém by zcela jistě bylo potřeba, aby jako vicepremiér a ministr vnitra přerušil dovolenou a začal celou věc ihned řešit. Měl být u všech jednání podobně jako Andrej Babiš, který to ihned pochopil a celou kauzu šikovně mediálně prodává,“ říká Škromach, bývalý místopředseda ČSSD a ministr ve třech vládách.

Ještě pořád si myslíte, že to byl dobrý nápad, aby šla ČSSD do vlády?

Jedna věc je být ve vládě. Myslím, že je standardní, pokud každá politická strana o účast ve vládě usiluje. Pouze ve vládě můžete svůj program realizovat, v opozici o něm můžete leda tak mluvit. Z tohoto pohledu si pořád myslím, že to byl správný tah. Pokud jde o personální obsazení, to už je věc jiná. Popravdě řečeno jsem očekával razantní nástup zkušených harcovníků, kteří se dokážou prosadit a budou umět náš program prodat. A kteří si dokážou poradit s tím, že po dlouhých letech nejsme ve vládě dominantní stranou, nýbrž malých koaličním partnerem.

Takže nadšený, pokud jde o vaše ministry a ministryně, příliš nejste? Co říkáte třeba na lapálii okolo ministerstva zahraničí?

Je to otázka konkrétní personální volby. A musím říct, že ani v sociální demokracii nepanuje v této věci příliš nadšení.

Jak myslíte, že to dopadne?

To ví jenom Jan Hamáček. Nakonec personální otázky je – a vždycky to tak bylo – věc předsedy. Říct můžu snad jenom to, že čím rychleji se celá anabáze vyřeší, tím pro stranu a její obraz na veřejnosti lépe.

Takže je to jeho výhradní pravomoc a také jeho odpovědnost?

Jednoznačně. Mrzí mě ale, že se stávajícímu vedení nepodařilo zužitkovat efekt referenda, které značně mobilizovalo členskou základnu. Tak trochu jsme to prohospodařili nekonečnými debatami o personálních otázkách.

Narážíte mimo jiné na Petra Krčála?

Kdybych chtěl být zlý, začnu bouchat do stolu s tím, že jsem v referendu hlasoval pro Krčála. Tak to ale není, a personální ambice každého by měly být upozaděny v zájmu strany. Což se, pokud jde o ministerstvo zahraničí, neděje.

Jak vůbec hodnotíte kauzy s diplomovými pracemi ministrů?

Už před tím, než vypukly, jsem upozorňoval, že něco takového přijde. Myslím, že to bylo připravené. I z vlastní zkušenosti vím, že pokud se člověk stane ministrem, novináři začnou hledat na jeho minulosti cokoli, co by mohlo zpochybnit jeho pověst. A mimo jiné to může být v určitý moment také problém Miroslav Pocheho. Novináři mají téměř na každého potenciálního ministra něco nachystané a zveřejní to teprve v momentě, kdy je jmenován členem vlády. Ukazuje se, že problém, který nevadil u poslance, senátora nebo poslance Evropského parlamentu, může u ministra najednou přerůst ve velkou kauzu.

Aniž bych chtěl omlouvat plagiátorství, nepřijde vám ale přece jen absurdní, že řešíme diplomové práce ministrů v čase, kdy máme trestně stíhaného premiéra?

Ten problém samozřejmě existuje. Na druhou stranu je potřeba říct, že voliči o trestním stíhání Andreje Babiše věděli a on přesto získal ve volbách třicet procent hlasů. U politiků se vždycky musí brát v potaz mandát od voličů. A ten, pokud jde o hnutí ANO, lze těžko zpochybnit.

Může zde existovat něco na způsob amnestie, neboť voliči už před volbami o všech jeho kauzách věděli, a přesto mu ten svůj hlas dali. To neznamená, že by to bylo něco příjemného, v tuto chvíli to ale asi musíme brát jako realitu. A jen tak pro zajímavost, lidé, kteří právě kvůli trestnímu stíhání premiéra před referendem tvrdili, že ČSSD nemůže jít do vlády, teď hledají cestičky, jak se do ní dostat.

Konkrétní asi nebudete?

Nebudu.

V každém případě si myslíte, že Jan Hamáček, pokud jde o personálie, měl volit jiný postup?

Určitě. Pokud nejsem schopen prosadit určité jméno, a v minulosti se něco podobného už stalo, hledám konsensuální řešení. Už jenom proto, aby celé naše angažmá ve vládě neuvázlo na personálních sporech. Každý z nás je postradatelný v zájmu strany a jejího úspěchu.

Celý rozhovor čtěte na webu Info.cz.