Šlachta s kolegy kvůli reorganizaci policie požádal o odchod do civilu

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádali o odchod do civilu. Důvodem je plánované sloučení ÚOOZ s dalším elitním útvarem v rámci reorganizace policie. Plány na reorganizaci vyvolaly spory ve vládní koalici či mezi státními zástupci, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie České republiky, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ sdělil Hanták. „Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho 1. náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ,“ doplnil.

Šlachta a další členové ÚOOZ podali žádost o odchod do civilu po dnešním jednání s vedením polici k 1. červenci, do tohoto data mohou svou žádost podle zákona stáhnout. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít speciální oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

V souvislosti se změnami se v médiích objevily spekulace, podle kterých měl být Šlachta, jehož tým mají žalobci při vyšetřování kauz ve větší oblibě než protikorupční policii, odstaven na vedlejší kolej. Policejní prezident Tomáš Tuhý při středečním oznámení změn řekl, že pro Šlachtu bude místo i v novém útvaru a že jeho pozice je pevná. Šlachta ale prohlásil, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo.

Šlachta už ve středu po oficiálním oznámení plánu řekl, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napsal dopis premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit.

Kvůli reorganizaci sboru se na žádost vládního hnutí ANO uskuteční příští středu dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

Šlachta stojí v čele ÚOOZ od ledna 2008, nahradil tehdy Kubiceho
- Šlachta ve funkci ředitele ÚOOZ nahradil Jana Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra.
- Pod jeho vedením vedl ÚOOZ řadu vyšetřování. Zabýval se případem ilegální velkovýroby lihovin, podezřelými stavebními zakázkami zakázkami nebo manipulacemi s evropskými dotacemi v krajích. Provedl i zátah proti přívržencům krajní pravice.
- Nejvíce pozornosti získal ÚOOZ vedený Šlachtou v červnu 2013, když zasáhl na úřadu vlády i dalších místech v kauze týkající se mimo jiné blízké spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, nyní Nečasové, a údajné politické korupce. Zásah vedl až k pádu vlády.
- V poslední době vzbudily rozruch zásahy ÚOOZ v případech, ve kterých figurovali i policisté. Loni v říjnu zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, ve kterém jde o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů. Letos v květnu pak útvar obvinil po zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi, podezřelé z neoprávněného předáváním informací z trestních řízení.