Sleva na partnera či školkovné. Konec daňových výjimek by vládě přihrál dvacet miliard

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Možnost odečíst si z daní slevu za nepracujícího partnera přináší rodině v současnosti téměř 25 tisíc korun ročně. Vláda ovšem plánuje tuto a další daňové výjimky zrušit.
2
Fotogalerie

Úleva za nepracující manželku nebo manžela, školkovné či odpočty úroků z hypotečních úvěrů ze základu daně. Desítku daňových výjimek včetně uvedených příkladů zvažuje vláda zrušit, případně upravit jejich parametry. Z odhadu E15 plyne, že příjmy státního rozpočtu by posílily až o dvacet miliard korun. Kabinet hodlá cílit na domácnosti se středními a vyššími příjmy. Celkově se stát připravuje slevami, které nemají vysloveně sociální charakter, o více než dvě stě miliard ročně.

„Ministerstvo nebude navrhovat zrušení rozpočtově nejobjemnějších výjimek v čele se základní slevou na poplatníka, daňové zvýhodnění na děti nebo osvobození důchodových dávek či dávek nemocenského pojištění, které mají důležitý sociální význam,“ uvedl Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva financí. 

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) hovoří o zrušení až jedenácti výjimek. „Všechny jsou ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém,“ řekl ministr.   

Například sleva na nepracující manželku nebo manžela podle odborníků snižuje motivaci nalézt si po rodičovské dovolené zaměstnání. Od ledna přitom platí sleva na pojistném pro částečné úvazky, což je jeden z nástrojů, který má umožnit právě rychlejší návrat do pracovní činnosti. Aby stát vynakládal peníze na obě opatření, pokládá Stanjura za zbytečné.

Vydělávající z obou partnerů si nyní může za nepracujícího manžela nebo manželku odepsat z daní 24 840 korun ročně. Touto slevou stát ztrácí pět mi­liard ročně. „Reálně ale přichází o víc, protože je třeba vzít v potaz i nepřímé náklady v podobě ušlých daní a odvodů od těch, kteří se kvůli této slevě nevracejí na trh práce,“ odhadl ekonom Daniel Bárta.

Mezi horkými kandidáty na zrušení je i sleva na poplatky za školku, na niž podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) lidé s nízkými příjmy nedosáhnou. „Tuto slevu si dnes mohou odečítat jen ti rodiče, kteří vydělávají dost na to, aby i po uplatnění slev na poplatníka, děti a nepracující manželku měli dostatečně vysokou daňovou povinnost, ze které mohou slevu na dani za školkovné uplatnit,“ píše se v doporučení NERV. Podle rady celkový objem výjimek, které nejsou jednoznačnou sociální pomocí, činí 209 miliard korun.

Experti zmiňují také odpočty úroků z hypotečních úvěrů ze základu daně. Tato plošná dotace vlastnického bydlení stojí pět miliard korun ročně a také nahrává vrstvám obyvatelstva s vyššími výdělky. Ty chudší hypotéky často nemají a daně si tímto způsobem snížit nemohou.

Stejně jako v minulosti i teď poukazují někteří ekonomové na skutečnost, že oproti tvrdému alkoholu, pivu a šumivému vínu se neodvádí spotřební daň z tichého vína. Podobné opatření platí v zemích, jako je Itálie nebo Španělsko, kde většinu poptávky uspokojí domácí vinaři. Ti moravští a čeští však pokryjí jen třetinu spotřeby v Česku. Stát touto daňovou výjimkou nesystémově zvyšuje zisky dovozců a prodejců vína ze zahraničí.

Čísla o hospodaření státu jsou stále varovnější. Jen za první dva letošní měsíce skončil rozpočet ve schodku 120 miliard korun, což je čtyřicet procent z plánovaného deficitu na celý rok. Proto musí vláda podle odborníků co nejdříve přijít s konsolidační strategií. Pomocí úsporného balíčku hodlá Stanjura ušetřit alespoň sedmdesát miliard korun. Změny, o nichž nyní jednají předsedové poslaneckých klubů pětikoalice, má představit koncem dubna.

O kolik by se zrušením slev posílily rozpočtové příjmy (v miliardách korun)

Sleva na nepracující manželku či manžela5
Odpočty úroků z hypotečních úvěrů5
Zdanění tichého vínajednotky miliard
Sleva na poplatky za školku1,5
Pojistné na životní pojištění1
Zvýhodnění odborových příspěvkůdesítky milionů
Pramen: MF, NERV