PŘEHLEDNĚ: Jak na daňové přiznání? Informace, důležitá data a formuláře na jednom místě

Daňové přiznání v roce 2023 (ilustrační foto)

Daňové přiznání v roce 2023 (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Termín pro podání daňového přiznání se kvapem blíží. Deník E15 vytvořil soubor článků s daňovou tematikou pro rok 2023. Dozvíte se v nich nejen například to, jaký termín podání dodržet, kdy a jak daňové přiznání podat, co platí pro podnikatele, zaměstnance nebo pro studenty, ale i jak danit investice nebo kryptoměny. Stáhnout si můžete formuláře pro daňové přiznání.

Dokdy máte čas na daňové přiznání?

Základní deadline pro podání daňového přiznání za rok 2022 je stanoven na 3. dubna 2023. Vzhledem k tomu, že 1. dubna 2023 připadá na sobotu, se termín posouvá na pondělí 3. dubna 2023. Pokud bude daňové přiznání podáno elektronicky, lhůta se prodlužuje až do 2. května 2023.

Daňoví poplatníci, kteří využívají služby daňového poradce, mají termín pro podání daňového přiznání stanoven na 3. července 2023, jelikož 1. července 2023 opět připadá na sobotu. Kompletní daňový kalendář na letošní rok, kde najdete mimo jiné i termíny podání přehledů o příjmech a výdajích, najdete v článku:

Možnosti, jak podat daňové přiznání

Daňové přiznání můžete podat osobně na úřadu, poštou, nebo elektronicky. Pokud pracujete jako OSVČ, je vaší povinností podat daňové přiznání pomocí datové schránky. Pokud vás zajímají detaily podání daňového přiznání elektronicky nebo nevíte, jak se liší dodatečné daňové přiznání od opravného, projděte si následující články:

Formuláře a dokumenty pro daňové přiznání

Deník E15 nabízí čtenářům i vzory pro daňové formuláře. Vzhled a funkčnost vzoru si můžete ověřit v jeho bezplatné verzi. Formuláře pracují na bázi MS Excel. Daňové vzory respektují soukromí uživatelů, neukládají data na dálkové servery a jsou proto zcela bezpečné.

Daně a OSVČ: co byste měli vědět

Zatímco zaměstnanci většinou využívají služeb účetního oddělení svého zaměstnavatele, OSVČ si daňové přiznání zpravidla musejí řešit samostatně nebo s pomocí daňového poradce. Měly by tedy vědět, co v daňovém přiznání zohlednit a na co nezapomenout. Pokud jste OSVČ, doporučujeme projít si následující články:

Studenti, dohody a brigády

Část studentů má povinnost podat v roce 2023 daňové přiznání za rok 2022.  Jak je to u studenta, který má více brigád, pracuje na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti nebo vykonává samostatnou výdělečnou činnost? Ve kterých případech musejí i studenti podat daňové přiznání? Dočtete v článcích:

Daňové slevy, výhody, bonusy a vrácení daní

Daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Dle zákona o dani z příjmu je možné v daňovém přiznání podávaném v roce 2023 za rok 2022 při splnění zákonných podmínek uplatnit daňové slevy na dítě, na důchodce, na studenta, na daňového poplatníka, na invaliditu, na manžela nebo na manželku nebo takzvané školkovné.

Nárok na daňovou vratku může mít za určitých podmínek i živnostník. Zajímavé výhody u nás přitom mají lidé s vyššími příjmy. Více v článcích:

Nemovitosti, hypotéka, pronájmy, Airbnb

Daňová povinnost se vztahuje i na majitele nemovitostí. Ti by přitom měli vědět, že pokud poskytují svou nemovitost k ubytování, je velký rozdíl, zda se jedná o dlouhodobý pronájem nebo ubytovací službu ve stylu Airbnb. Pokud máte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, můžete si ze základu daně odečíst zaplacené úroky. Daň z příjmu se může týkat i prodeje nemovitosti.

Investice, cenné papíry, kryptoměny a kapitálové příjmy 

V neposlední řadě byste měli mít jasno v tom, jak postupovat v případě, že mezi vaše příjmy patří prodej cenných papírů nebo kryptoměn. Jakékoli příjmy z investování podléhají zdanění podle zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmů. A i v případě, že jste zaměstnanec, vám může vzniknout povinnost podat daňové přiznání. Více v článcích:

VIDEO: Daňové přiznání v roce 2023

Video placeholde
Daňové přiznání 2023 • Videohub