Služby právníků zastupujících Česko v arbitrážích stály přes sto milionů. Nejvíc se prodražují soláry

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Solar Global

Ministerstvo financí
Spor mezi českým státem a Diag Human se točí kolem státní zakázky na obchod s krevní plasmou
Ilustrační foto
Společnost Diag Human podala na Česko arbitrážní žalobu kvůli nerealizovanému obchodu s krevní plazmou.
Společnost Diag Human podala na Česko arbitrážní žalobu kvůli nerealizovanému obchodu s krevní plazmou
6
Fotogalerie

Za právní služby v souvislosti s mezinárodními arbitrážními spory bylo podle údajů ministerstva financí (MF) loni vyplaceno 119,2 milionu korun. O rok dříve to bylo „jen“ 30,3 milionu korun. Nárůst byl podle úřadu způsoben procesním vývojem v probíhajících kauzách. Největší výdaje loni byly u arbitráží ohledně fotovoltaiky a sporu s firmou Diag Human.

„Značnou část vynaložených výdajů rovněž představují faktury za právní služby spadající do roku 2018, kdy vzhledem k rozsahu fakturovaných služeb a výši fakturovaných částek představovala jejich finalizace časově náročný proces a k jejich proplacení došlo až v průběhu roku 2019,“ uvedl úřad.

Náklady v roce 2019 tak podle MF mimo jiné zahrnují přípravu čtyř rozsáhlých písemných podání, přípravu šesti expertních znaleckých posudků a přípravu a účast na ústním jednání před rozhodčím tribunálem.

Česko podle údajů z února aktuálně čelí devíti mezinárodním arbitrážím, z toho tři souvisí s podnikatelem Václavem Fischerem. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 67 miliard korun, z toho 52 miliard požaduje společnost Diag Human.

Dosud bylo ukončeno 30 arbitráží proti České republice. Celkem 24 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála.

MF v souvislosti s náklady uvedlo, že v období 1999 až 2017 bylo nejvíce peněz vynaloženo na externí právní zastoupení v mezinárodních arbitrážních sporech se společnostmi Saluka a Nomura v souvislosti s nucenou správou IPB. „MF vyplatilo za externí služby v souvislosti s těmito spory částku ve výši 619 milionů korun,“ uvedl úřad. Celkem zatím MF za právní služby od roku 1999 do konce loňského roku zaplatilo 2,7 miliardy korun.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.