Špičky ČSSD budou rozhodovat o Šmardovi a zřejmě i o demisi svých ministrů

Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce v Lánech (12. 7. 2019)

Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce v Lánech (12. 7. 2019) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) po schůzce v Lánech (12. 7. 2019)
Prezident Miloš Zeman (uprostřed) přijal v Lánech šéfa ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka (12. 7. 2019)
3
Fotogalerie

Jen z poloviny vyhoví prezident Miloš Zeman požadavku ČSSD a premiéra Andreje Babiše (ANO) přijmout demisi ministra kultury za sociální demokraty Antonína Staňka a místo něj jmenovat místopředsedu strany Michal Šmardu. Šéf oranžových Jan Hamáček po schůzce s hlavou státu v Lánech řekl, že ohledně zachování vlády není optimistou.

I když je Zeman připraven přijmout k 31. červenci demisi Staňka, nad jmenováním Šmardy se nadále vznášejí otazníky. Prezident vyčká na rozhodnutí předsednictva socialistů, které se sejde příští pondělí ve 14 hodin. Neřekl však, zda ho bude respektovat. 

Šmardova nominace podle Hamáčka nadále platí. "Očekávám, že předsednictvo to potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou," uvedl. 

Pokud by si širší stranické vedení odhlasovalo demisi, musel by Babiš jako premiér podle koaliční smlouvy do sedmi dnů sám odstoupit a spolu s ním všichni ministři ANO. Další tah by pak byl opět na hlavě státu.

Zeman tedy může spoléhat na to, že šedesátičlenný orgán si odchod z kabinetu neodhlasuje a koaliční sestava ANO a ČSSD tolerovaná komunisty tak nepadne. To však není vůbec jisté, protože v předsednictvu roste napětí. 

„Události kolem ministerstva kultury členy předsednictva rozhodně netěší a určitě přibývá těch, kteří se v případě, že se tato kauza do pondělí nevyřeší, kloní k odchodu z vlády,“ řekl E15 šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Dodal, že výsledek lánské schůzky je uspokojivý jen částečně.

Sociální demokraty navíc rozladila čtvrteční setkání Babiše s prezidentem. Premiér po jejím skončení zopakoval, že Zeman nepovažuje Šmardu za ideálního kandidáta na ministra kultury. „Pan prezident má na pana Šmardu svůj názor. Můžu s ním souhlasit. Na druhé straně chci dodržovat koaliční smlouvu,“ uvedl. Poukázal na skutečnost, že ČSSD si členy vlády vybírá a navrhuje sama a ANO to respektuje, což platí i naopak.

„Nechová se jako premiér, protože nevyužívá všechny zákonné postupy,“ pustil se do Babiše místopředseda socialistů Ondřej Veselý s tím, že jedině premiér může na prezidenta podat kompetenční žalobu.

Pesimistický k pokračování vlády je i první místopředseda ČSSD Roman Onderka a řada předsedů regionální organizací strany. Proti vstupu do sestavy s ANO byli od začátku například šéf senátorů sociální demokracie Petr Vícha a další vlivní straníci, kteří jsou také členy širšího vedení.

Předsednictvo se naposledy sešlo koncem června a už tehdy bylo rozpolcené. Návrh ústecké buňky odejít z vlády podpořilo deset členů, dalších deset včetně ministra zahraničí Tomáše Petříčka se zdrželo. Dvacítka byla proti a stejný počet zástupců vůbec nedorazil. 

Antonín Staněk (53)

Datum a místo narození: 2. března 1966 v Olomouci 

Vzdělání: vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého (UP) v Olomouci; v roce 2013 se stal docentem pro obor pedagogika 

Dosavadní funkce: ministr kultury (od 27. června 2018); člen Poslanecké sněmovny (od října 2017) 

Kariéra: po absolvování pedagogické fakulty učil na středních školách v Liptovském Mikuláši a ve Šternberku (1991 až 2001); v roce 2001 začal přednášet na Pedagogické fakultě UP, kde byl v minulosti proděkanem pro studijní záležitosti; v letech 2014 až 2018 byl primátorem Olomouce 

Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2001, o rok později se zapojil do komunální politiky, nejdříve jako člen komise olomoucké části Nové Sady, v roce 2010 byl poprvé zvolen olomouckým zastupitelem, po komunálních volbách v roce 2014 se stal primátorem, ve volbách do Sněmovny v říjnu 2017 přeskočil ze třetího místa lídra kandidátky Romana Váňu, loni v únoru neúspěšně kandidoval na předsedu ČSSD