Spor o pozemky pod pražskými silnicemi končí. Česko vyhrálo arbitráž za půl miliardy

Jižní spojka v Praze

Jižní spojka v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Za využívání pozemků pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou ulicí nebude muset český stát nic platit. Zvítězil tento týden v mezinárodní investiční arbitráži s dubajskou společností Alcor Holdings, která požadovala 483 milionů korun. Firma musí nyní Česku zaplatit dvacet milionů korun za náklady v soudním řízení.

„Sedmadvacátá vyhraná arbitráž Česka v řadě je v dnešní době napjatých finančních rozpočtů samozřejmě dobrá zpráva. Týmu našich právníků se podařilo uhájit téměř půl miliardy korun, za což jim patří velký dík,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Firma Alcor Holdings odkoupila od restituentů lukrativní pozemky pod pražskými komunikacemi, které patří hlavnímu městu, v letech 2010 a 2011. „Společnost neměla zájem na prodeji pozemků Praze, očekávala však, že pronájmem si zajistí dlouhodobý a vysoký příjem,“ sdělil Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Firma chtěla každý den deset korun za metr čtvereční, pozemky mají přitom rozlohu 22 tisíc metrů čtverečních. Půl miliardy odpovídá údajně nezaplacenému nájmu za pět let.

Pražský magistrát, který opakovaně nabízel odkup pozemků, ale odmítl nájemní smlouvu uzavřít, neboť by to odporovalo právním předpisům. Poslední nabídku magistrát učinil přede dvěma lety, když firmě nabídl za pozemky 44,3 milionu korun. Spojky byly vybudovány už v osmdesátých letech, kdy se vlastnictví pozemků neřešilo. Podobné problémy mělo také Ředitelství silnic a dálnic.

České soudy nakonec dubajské firmě přiznaly z půlmiliardové sumy jen třináct milionů korun. Společnost Alcor Holdings se tak rozhodla žalovat Českou republiku za bezdůvodné obohacení a odvolala se přitom na mezinárodní dohodu o podpoře a ochraně investic se Spojenými arabskými emiráty.

Advokátům se podle Weisse podařilo přesvědčit tribunál, že se dohoda na firmu nevztahuje, neboť v době zahájení soudu v roce 2018 už firma pozemky nedisponovala. Prodala je totiž dubajské společnosti Mizar Limited. Ministerstvo financí trvá na tom, že na spekulativní nákupy se mezinárodní dohody nevztahují.

Proti České republice se v současnosti vede pět mezinárodních arbitráží. Dohromady žalobci požadují zhruba 58 miliard korun, jen Diag Human chce ve sporu o zpracování krevní plazmy 52 miliard korun. Česko žaluje přes své kyperské firmy i podnikatel Ivo Valenta, který chce po státu přes tři miliardy korun za rušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálů. U soudu je také spor s firmou JCDecaux, které se nelíbí ukončení pronájmu reklamních ploch na zastávkách ze strany pražského dopravního podniku. Česko od roku 2001 ukončilo přes třicet sporů, z toho 27 vítězně.

Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží

Video placeholde
• Správa železnic