Babišovi ministři loni utratili za externí poradce a advokáty dvě stě milionů

Nejvíce peněz utratil loni rezort financí Aleny Schillerové (ANO). Bylo to však kvůli tomu, že ministerstvo platí advokáty zastupující zemi v mezinárodních arbitrážích.

Nejvíce peněz utratil loni rezort financí Aleny Schillerové (ANO). Bylo to však kvůli tomu, že ministerstvo platí advokáty zastupující zemi v mezinárodních arbitrážích. Zdroj: Blesk:Milan Kammermayer

Andrej Babiš inicioval šetření na poradcích při nástupu na ministerstvo financí v roce 2014.
Premiér Petr Fiala si na Úřad vlády přivedl tým čtrnácti externích poradců.
3
Fotogalerie

Bývalé vládě Andreje Babiše (ANO) se za čtyři roky, co byla u moci, podařilo snížit výdaje na externí poradce a advokáty o polovinu. Zatímco v roce 2018 utratili ministři kolem 400 milionů korun, loni to bylo přibližně 209 milionů korun. Zhruba třetina této sumy šla na zastupování před soudy v mezinárodních arbitrážích.

Vysoké výdaje na poradce a advokáty kritizoval Babiš už jako ministr financí, kterým se stal ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014. Tehdy dosahovaly výdaje vyšších stovek milionů korun, a jednu dobu se dokonce blížily miliardě. Ministerstva musejí každoročně zveřejňovat přehled výdajů na externisty. Nejvíce již tradičně utrácelo ministerstvo financí vedené loni Alenou Schillerovou (ANO).

Vyšší výdaje jsou ale zapříčiněné tím, že rezort financí platí advokáty zastupující Českou republiku v mezinárodních arbitrážích. Většina z 57,4 milionu korun směřovala právě na tento účel. Nejvíce loni utratil stát za zastupování v solárních sporech, advokátům vyplatil přes 17,6 milionu korun.

Více než 16,2 milionu korun pak stálo zastupování ve sporu s kyperskou WCV World Capital Ventures, přes kterou miliardář Ivo Valenta ovládá svoji loterijní společnost Synot. Spor se týká rušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálů.

Vysoké výdaje na externisty zaznamenalo i ministerstvo dopravy, které utratilo více než padesát milionů korun. Velká část peněz putovala na poradenství v oblasti digitalizace a IT systémů. Desítky milionů utratila také ministerstva obrany a pro místní rozvoj.

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Ostatní rezorty včetně Úřadu vlády evidovaly výdaje v řádu jednotek milionů korun. Ministerstvo vnitra na rozdíl od minulých let zveřejnilo seznam poradců a advokátů bez odměn, takže není jasné, kolik rezort utratil. Figuruje tam však šestice advokátních kanceláří, které měly za 30 milionů vyřizovat žádosti podnikatelů o odškodnění za covidové restrikce.

Samostatnou kapitolou jsou osobní poradci ministrů. Například Schillerová si neplatila nikoho, řada poradců na rezortech pak pracovala zadarmo. Jinak tomu bylo například u ministerstva obrany, kde si sedm ministerských poradců přišlo na téměř čtyři miliony korun.

Bývalá mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová byla zase dvojí poradkyní pro dvojího ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (ANO) a kasírovala odměnu z obou rezortů. Na 160 tisíc korun si přišel i Roman Prymula, který byl jedním ze dvou Babišových poradců.

S novou vládou přicházejí na ministerstva pochopitelně i noví poradci. Premiér Petr Fiala si na Úřad vlády přivedl tým čtrnácti externích poradců. „Už od doby, kdy jsem řídil Masarykovu univerzitu, jsem zvyklý pracovat v týmu. Bez kvalitního týmu nemůže člověk ve vedení jakékoli instituce uspět a o státu to platí dvojnásob,“ řekl předseda vlády. Mezi jeho poradci jsou ekonomové, lékaři, právníci i pedagogové.

Pozn. red.: Ministerstvo vnitra po vydání článku zveřenilo seznam poradců a advokátů za druhé pololetí 2021. Výdaje na jejich odměny činily 20,8 milionu korun. Výdaje za první pololetí ministerstvo nedoplnilo, zveřejnilo pouze jmenný seznam.