Stropnický narazil. Fond obrany mu zatrhl sám Babiš, koaliční partneři jsou přitom pro

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: Blesk - Petr Novotný

Andrej Babiš s ministry hájícími barvy hnutí ANO Pelikánem, Brabcem, Ťokem, Šlechtovou a Stropnickým
Andrej Babiš
Ministr obrany Stropnický navštívil české vojáky pomáhající v Iráku pilotům bitevníků L-159
Ministr obrany Stropnický navštívil české vojáky pomáhající v Iráku pilotům bitevníků L-159
Cvičný útok českých gripenů na loď
7
Fotogalerie

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) narazil. A tam, kde to nečekal. Proti záměru zřídit speciálním zákonem fond obrany či modernizace armády, kam by si rezort ukládal miliardové přebytky, se postavil jeho stranický šéf, ministr financí Andrej Babiš. Vznik fondu přitom podporují koaliční partneři, mimo jiné odborný mluvčí ČSSD pro obranu a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. 

Kvůli pomalému uzavírání strategických zakázek Stropnický jen za loňský rok neutratil přes čtyři miliardy korun. Letos dostal přidáno téměř pět miliard, dohromady hospodaří s více než dvaapadesáti miliardami. Pokud bude stát vydávat na obranu 1,4 procenta hrubého domácího produktu, jak se vláda zavázala, rozpočet ministerstva se za dva roky vyšplhá na 76 miliard.

„Zřízení zvláštního fondu obrany považujeme v sou- časnosti z hlediska správy veřejných prostředků za nesystémový krok,“ sdělil Filip Běhal z tiskového oddělení Babišova úřadu. Připomněl, že norma o rozpočtových pravidlech obsahuje institut nároků z nespotřebovaných výdajů.

„Jak název napovídá, jsou zde alokovány přebytky z předchozích fiskálních období jednotlivých kapitol. Tyto finanční prostředky mohou být v rámci těchto kapitol zapojeny do rozpočtu na příslušný rok, dotčené rezorty tedy o peníze nepřicházejí,“ dodal s tím, že ministerstva mohou vytvářet i rezervní fondy. Fond obrany by byl obdobou dříve vzniklých fondů dopravní infrastruktury a rozvoje bydlení.

Jejich existenci kritizovali Babišovi předchůdci Miroslav Kalousek (TOP 09) a Eduard Janota (nestraník), protože nejsou součástí státního rozpočtu. „Oba tyto vředy na těle veřejných rozpočtů porodila opoziční smlouva,“ prohlásil v roce 2010 Kalousek. „Považujeme je za nesystémové, protože se tak ze státního rozpočtu vylučují určité prostředky,“ řekl později Janota.

Stropnický chtěl existenci fondu zakotvit v zákoně, aby jeho případné zrušení, respektive využití pro jiné účely, než jsou nákupy vojenské techniky, nebylo tak jednoduché. Před několika lety právě převedením čtyř desítek miliard z rezervních fondů ministerstev do státního rozpočtu Kalousek snížil deficit. Tato situace se může opakovat.