Suma jako za Dukovany. Opozice odmítá zrychlené jednání o rozpočtu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a v pozadí zleva poslanci Jakub Michálek, Lukáš Kolářík, Mikuláš Ferjenčík a Olga Richterová

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a v pozadí zleva poslanci Jakub Michálek, Lukáš Kolářík, Mikuláš Ferjenčík a Olga Richterová Zdroj: ČTK

Šéf KDU-ČSL Marián Jurečka
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Jiří Dolejš (KSČM)
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
6
Fotogalerie

Část opozičních stran se staví proti návrhu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), aby se její novela státního rozpočtu projednala zrychleně ve stavu legislativní nouze. Novelu, která prohlubuje schodek rozpočtu z dosavadních 320 miliard korun na rovných 500 miliard, mají poslanci začít projednávat ve čtvrtek.

Piráti rozpočet nehodlají podpořit především kvůli tomu, že obsahuje daňové změny spojené se zrušením superhrubé mzdy. Přesto chtějí důkladné projednání novely, poslanec Mikuláš Ferjenčík spolustraníkům navrhne, aby odmítli zrychlené jednání.

„Neumím si představit, že bychom to za tři dny schválili, je to neuvěřitelné množství peněz. Částka 180 miliard korun odpovídá Dukovanům. Určitě se můžeme domluvit na nějakém rychlém harmonogramu, ale určitě to nejsou tři dny,“ řekl Ferjenčík.

Komunisté, kteří menšinovou vládu podporují, se zatím nedohodli na tom, zda návrh podpoří. Poslanec a člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš by si nicméně dokázal představit standardní projednání novely. „Nejsem si jistý, nakolik musíme mít bleskově přijatou novelu. Kdyby neprošla, nejsme v rozpočtovém provizoriu, protože odsouhlasený finanční plán na letošní rok už máme,“ řekl. „V běžném schvalovacím režimu by na to bylo víc času,“ dodal. Rozpočet se obvykle schvaluje i několik měsíců.

Rychlejší projednání normy odmítají opoziční lidovci nebo TOP 09. „Na takový návrh nejsem ochoten přistoupit,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka, který nesouhlasí s navrhovaným půlbilionovým schodkem. „Vláda za leden na přímou pomoc vyplatila patnáct miliard korun, nerozumím jejím argumentům, že nemá peníze. Není mi jasné, kde ty peníze jsou a proč nás vláda chce zadlužit o dalších 180 miliard korun,“ podotýká Jurečka.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není k vyhlášení legislativní nouze důvod, s navrhovaným rozpočtem podobně jako Starostové a nezávislí nesouhlasí.

Rozpočet nehodlá podpořit ani SPD. „Vláda odmítá teď v krizi šetřit na zbytných nepotřebných výdajích,“ odůvodnil šéf hnutí Tomio Okamura. Odmítavě se k rozpočtu staví také občanští demokraté. Komunisté v úterý vyzvali ODS a SPD, aby za rozpočet převzaly odpovědnost a vládě ho pomohly prosadit kvůli tomu, že před koncem minulého roku hlasovaly s hnutím ANO pro daňový balíček, který způsobil propad ve veřejných financích ve výši téměř 90 miliard korun a kvůli kterému je nutná současná novela.

Vláda má tak momentálně jisté jen hlasy svých poslanců za ANO a ČSSD. Sociální demokraté byli přitom v prosinci silně proti daňovému balíčku, nyní však ruku zvedli. „Pro rozpočet hlasovali všichni ministři ČSSD a předpokládám, že tak budou hlasovat i všichni členové poslaneckého klubu sociální demokracie,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Schvalování zákonů v legislativní nouzi

Stav legislativní nouze vyhlašuje předseda sněmovny na návrh vlády. Při vyhlášeném stavu legislativní nouze může předseda sněmovny rozhodnout na žádost vlády, že předložený vládní návrh zákona bude projednán ve zkráceném jednání. Definitivně to však musejí odsouhlasit poslanci.

Zkrácené projednání zákona nemá první čtení, předseda přikáže návrh přímo výboru a určí nepřekročitelnou lhůtu, do níž musí výbor předložit usnesení. Poté se koná rovnou druhé čtení návrhu zákona, přičemž může být upuštěno od obecné rozpravy. Řečnická doba může být zkrácena na 5 minut. Třetí čtení návrhu zákona se může konat bezprostředně po druhém čtení.

Pramen Poslanecká sněmovna