Tance kolem eurokomisaře můžou Česko připravit o dobrý post

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sobotkova vláda si zadělává na první velké selhání v evropské politice. Její neschopnost shodnout se na českém kandidátovi do Evropské komise totiž může přinést fatální důsledky pro výběr jeho působnosti. Vláda chce konečné jméno najít do 11. srpna, v tu ale chvíli už ale mohou být všechny lepší posty rozebrané.

Kvůli půtkám vládní koalice o jméno českého kandidáta můžou v Evropské komisi na Českou republiku zbýt pouze nevýznamné posty. Příští úterý totiž Evropský parlament pravděpodobně schválí Jean-Claude Junckera jako budoucího předsedu Komise.

A na středečním setkáním hlav států se už potom podle zdroje EurActivu bude tvrdě bojovat o jednotlivá místa. „Ti, na které nezbudou nejdůležitější posty, se na Junckera vrhnou, aby jim přidělil co nejlepší portfolio. Měli bychom být v druhé řadě, kde se bude hrát o další místa,“ řekl EurActivu nejmenovaný český úředník.

Souhlasí s ním i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Česko musí mít 16. července jasné stanovisko. Klidně mějme tři lidi, musíme ale vědět, kdo to je a jaké portfolio pro každého z nich chceme,“ řekl EurActivu.

V srpnu bude pozdě

Jenže česká vláda s největší pravděpodobností pojede do Bruselu s prázdnýma rukama. Ministr vnitra Milan Chovanec totiž za konečný termín výběru komisaře označil až konec července, vláda dokonce 11. srpen.

Česká republika je ve srovnání s ostatními zeměmi při výběru kandidátů jedna z nejpomalejších. „Kolegové z jiných zemí za mnou chodí se životopisy svých kandidátů, my nemáme nic,“ popsal Zdechovský situaci v Evropském parlamentu, který složení budoucí Komise bude schvalovat.

Za evropské záležitosti je na Úřadu vlády odpovědný státní tajemník Tomáš Prouza. Na výběr komisaře podle něj ještě pozdě není. „Otázky jednotlivých postů se na summitu příští týden ještě určitě probírat nebudou, debaty o kandidátech vedou i všichni ostatní,“ řekl Prouza EurActivu. Podle listu European Voice má jediného a definitivního kandidáta do Komise 11 zemí.

Institucionální agenda?

„Když jsem slyšel, že bychom se mohli ucházet i o post komisaře pro institucionální agendu, tak mě omylo,“ popsal svoje pocity europoslanec Zdechovský. „Význam té pozice v Komisi je na poslední místě. Česká republika přitom může při svém zlepšené pozici získat i poměrně zásadní místa.“ Zdechovský sám by preferoval ekonomické portfolio.

ČSSD a ANO alespoň navenek trvají na svých kandidátech. Pavel Telička, kterého prosazuje Babišova strana, má ovšem vroubky kvůli své minulosti tabákového lobbisty. A to je v souvislosti s kauzou bývalého komisaře Dalliho a současným vyšetřováním Komise ombudsmankou Emily O´Reilyovou dost citlivé téma, takže by Telička mohl mít problémy i při schvalování Evropským parlamentem.

Personální prázdnota

Vlastního uchazeče, ředitele ekonomického odboru Rady EU Petra Blížkovského, představila i KDU-ČSL. „Snažíme se velkým stranám nabídnout pomocnou ruku v personální prázdnotě,“ řekl EurActivu předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík z KDU-ČSL.

Blížkovského ale zřejmě lidovci vybrali dost narychlo a dokázali se překvapit i uvnitř strany. „Vůbec ho neznám, v životě jsem o něm neslyšel, mělo to s námi být více zkonzultováno,“ uvedl europoslanec Zdechovský.