Tradiční pojetí ochranných známek přestane platit

Stůl s technologií virtuálního hologramu

Stůl s technologií virtuálního hologramu Zdroj: VTM.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Stůl s technologií virtuálního hologramu
4
Fotogalerie

Připravovaná novela zákona o ochranných známkách umožní chránit pohybové, holografické i multimediální známky. Současně si ale držitelé budou muset své známky více hlídat.

Chystá se zásadní změna v zapisování ochranných známek v Česku. Návrh novely zákona o ochranných známkách, který včleňuje do českého právního řádu směrnice EU, prolamuje tradiční pojímání ochranných známek – tedy, že musí jít o označení schopné grafického ztvárnění. „Jiná označení dosud nebylo možné v České republice zapisovat,“ říká Josef Dvornák z Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV).

Kromě slovních, obrazových, barevných či prostorových se nyní otevírá možnost přesnějšího zápisu zvukových, pohybových, multimediálních či holografických známek. ÚPV by podle navrhované novely mohl totiž přijímat nové formáty jako zvukové soubory či videa.

„Cílem není neomezeně rozšiřovat přípustné způsoby vyjádření označení, avšak umožnit v tomto ohledu větší flexibilitu a současně zajistit právní jistotu,“ říká Dvornák. Návrh musí ještě projednat vláda a parlament.

Základním předpokladem u označení je reprodukovatelnost, což je problém například u čichových nebo chuťových známek. „Takové známky nejsou primárně nijak vyloučeny. Jde spíše o to, že označení musí být vyjádřeno způsobem, který umožňuje přesně určit předmět ochrany. Pouhý chemický vzorec tomuto požadavku nevyhovuje,“ přibližuje patentová zástupkyně a soudní znalkyně Michaela Chytilová.

„U nás existovala jedna čichová známka. Šlo o ochrannou známku EU ,vůně čerstvě posečené trávy’ pro tenisové míčky. Ta však již není platná,“ dodává.

Návrh novely, která by měla v případě schválení nabýt účinnost příští rok v lednu, zahrnuje další změny. Především by se měly sjednotit podmínky pro získání národní známky a známky Evropské unie. „Návrh usiluje o zajištění stejných či obdobných podmínek pro nabytí a udržení práva k zapsané ochranné známce, jaké má úprava ochranné známky EU. Jinak řečeno vylučuje bezdůvodné rozdíly,“ říká Dvornák. 

Jednou z nejvýznamnějších změn je, že ÚPV nově nebude hlídat, zda žádané označení není shodné s nějakou starší ochrannou známkou. „Přihlašovatelé by tak měli sledovat nové přihlášky, aby mohli včas námitkami zabránit registraci shodného označení,“ říká Chytilová, podle které je to v Evropské unii běžná praxe, pro české podnikatele to však bude velká změna a vyšší zátěž.

Minulý rok bylo u ÚPV podáno 8071 přihlášek národních ochranných známek. Na konci roku 2017 v České republice platných 1,4 milionu ochranných známek, z toho milion připadl na ochranné známky Evropské unie. Zbytek tvoří národní a mezinárodní ochranné známky.