Trh s vybavením pro elektronickou evidenci tržeb má nového lídra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Brněnská společnost Solitea získala 53 procent ve výrobci pokladen Dotykačka. Přes něj poté ovládla společnost Smart Software, která provozuje pokladní systém Markeeta. Solitea se tak stala lídrem na trhu s pokladnami a softwarem pro elektronickou evidenci tržeb. Nově bude obsluhovat více než 24 tisíc zákazníků. Informují o tom Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.

Cena nákupů zveřejněna nebyla, podle odhadů HN se ale může pohybovat v nižších stovkách milionů korun. „Aktuálně nepočítáme se sjednocením Markeety a Dotykačky, na trhu se svojí funkčností skvěle doplňují. Pro nejmenší zákazníky budeme nadále v Česku a na Slovensku dodávat bezplatnou EET pokladnu Profi Účtenka,“ řekl MfD ředitel Solitey Martin Cígler.

Pokud jde o počet zákazníků, HN uvádějí, že zhruba stejně na tom je jiná brněnská firma Kasa Fik. Operátor O2 jich pak má asi 20 tisíc. Solitea je ovšem jasným lídrem v tržbách. Markeeta a Dotykačka loni dohromady utržily 100 milionů korun, Kasa Fik měla příjmy zhruba poloviční, píšou HN.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze měla začít 1. března 2018 a týkat se měla stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, prodeje na farmářských trzích či služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se měli zapojit i vybraní řemeslníci. Ústavní soud ale v prosinci 2017 začátek třetí a čtvrté etapy zrušil. Podle soudu nejsou protiústavní, ale mohou začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení.

Letos v červnu Sněmovna schválila rozšíření EET na řemeslníky, lékaře a další obory, které jí dosud nepodléhaly. Senát na konci července tuto vládní novelu zamítl. Předlohu tak nyní obdrží Sněmovna, která o ní opět rozhodne.

Do letošního února evidovalo v EET své tržby na 180 tisíc podnikatelů. Ministerstvo financí uvedlo, že jen v roce 2017 přinesla EET veřejným rozpočtům 7,9 miliardy korun navíc. Zpochybnili to ale například Piráti, podle kterých ministerstvo použilo nevěrohodnou metodiku a účelově si pro výpočet vybíralo data.