Tvrdík bude slavit příchod ohnivého kohouta v Obecním domě

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Jana s tatínkem, exministrem Jaroslavem Tvrdíkem, který na ni byl náležitě pyšný.
Obecní dům v Praze.
Prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík
4
Fotogalerie

Příchod čínského roku ohnivého kohouta se bude v Praze slavit v Obecním domě. Do Prahy se sjedou desítky umělců a řemeslných mistrů z Číny. V hlavním programu se ve Smetanově síni představí hudební a taneční soubor z města Ning-po z provincie Če-ťiang. Celodenní akci pořádá v pátek 27. ledna Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, v jejímž vedení je Jaroslav Tvrdík, aby návštěvníkům přiblížila čínskou kulturu.

Poprvé se oslavy čínského nového roku uskutečnily v Praze předloni na Staroměstském náměstí. Loni se příchod roku opice slavil po dva dny na holešovickém výstavišti za přítomnosti tisíců lidí.

Salonky v prvním patře Obecního domu budou v den letošních oslav patřit tradičnímu čínskému umění. Znalci původních historických technik předvedou ukázky kaligrafie, vystřihovánky, palácové výšivky, ozdobné vázání uzlů či bojové umění nebo čajový obřad. "Návštěvníci si řadu technik a umění mohou sami vyzkoušet. Odnesou si třeba své vlastnoručně napsané jméno v čínštině, nebo se naučí poznávat různé druhy čajů," uvedl výkonný viceprezident komory Petr Mrhálek.

Lidé také budou moci ochutnat tradiční čínské speciality. Mohou například vyzkoušet čínskou kachnu a nudle nebo tradiční taštičky ťiao-c. Jejich význam během čínského nového roku je srovnatelný s kaprem a bramborovým salátem při českých Vánocích.

Novoroční oslavy jsou nejdůležitější z čínských tradičních svátků. Slaví se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v jiných zemích a trvají několik dní. V pátek 27. ledna oslaví Číňané svůj "Silvestr", v sobotu pak začne Rok ohnivého kohouta. Staré čínské legendy přisuzují kohoutovi schopnost vycítit, co se stane v budoucnosti. Podle Číňanky Čchen-si Čeng žijící v Praze se v roce ohnivého kohouta očekávají vítězství a úspěchy, které mohou být dosaženy pílí a tvrdou prací.

Příchod nového roku je v Číně a asijských zemích zároveň oslavou blížícího se příchodu jarního období, a proto jsou novoroční svátky nazývány Svátky jara.