Tykač neuspěl se stížností na stíhání v kauze tunelu CS fondů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ústavní soud zamítl stížnost miliardáře Pavla Tykače na stíhání v kauze CS fondů. Obnovu stíhání loni povolil Městský soud v Praze a letos v lednu jeho rozhodnutí potvrdil pražský vrchní soud. Právě proti verdiktu odvolacího soudu směřovala ústavní stížnost. Tykač čelí podezření z podvodu kvůli údajnému vytunelování CS fondů, z nichž v 90. letech zmizela miliarda korun.

Tykač argumentoval porušením řady základních práv, poukazoval na údajně nedostatečné důkazy a svědecké výpovědi. „Soud neshledal porušení základních práv stěžovatele,“ řekla serveru Tyden.cz mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Soudci podle ní postupovaly v dané věci zcela ve shodě s ustálenými zásadami, a Ústavní soud proto neměl důvod do jejich rozhodování jakkoli zasahovat. „Tím spíše v situaci, kdy trestní stíhání stěžovatele je na samém počátku a v jeho průběhu může (Tykač) uplatnit všechna procesní práva a uvádět vše, co slouží k jeho obhajobě,“ dodala.

Tykač, který například ovládá hnědouhelnou společnost Czech Coal, podezření z podvodu opakovaně popřel. Minulý týden se nicméně objevila zpráva, že policie kvůli kauze zajistila miliardářovi v polovině července peníze na čtyřech účtech a zablokoval nemovitosti za 102 milionů korun.

Částka, na kterou si měl podle policie v souvislosti s trestnou činností přijít, dosahuje dvaceti milionů německých marek, což je přibližně 342 milionů korun. Tykačovo jmění podle časopisu Forbes činí asi 33 miliard Kč.

Již v březnu údajně zablokovali švýcarští žalobci Pavlu Tykačovi tunu zlata a některá bankovní konta. Důvodem zmrazení majetku za zhruba 19 miliard korun bylo právě obnovené trestní stíhání v kauze vytunelovaných CS fondů, napsal týdeník Respekt.