Účet za sucho a kůrovce: 40 miliard korun. A má být hůř

Kůrovec, ilustrační foto

Kůrovec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Česku udeřila kůrovcová kalamita
V Česku udeřila kůrovcová kalamita
V Česku udeřila kůrovcová kalamita
V Česku udeřila kůrovcová kalamita
Takhle vypadá lapač na kůrovce.
7
Fotogalerie

Škody způsobené převážně kůrovcem a suchem v českých lesích podle think tanku Czech Forest dosáhnou jen v letošním roce hodnoty 40 miliard korun. V budoucnu jsou ohroženy smrkové lesy za 600 miliard, uvedla organizace. Šlo by tak o polovinu všech smrkových lesů v ČR. 

Nárůst škod na výnosech proti předchozím odhadům pro letošní rok vzroste asi o čtyři miliardy korun kvůli dalšímu propadu cen dříví. Prohlubují se tak existenční problémy vlastníků, dodala think tank.

Objem napadeného dříví by měl být letos podle prognózy 30 milionů metrů krychlových. „Z těchto dat byla znaleckým postupem vypočítána částka 36,8 miliardy korun škod na výnosech a z předčasného mýcení porostů. Škody na výnosech jsou oproti předchozímu odhadu vyšší o 3,8 miliardy korun, což je zapříčiněno dalším poklesem cen dříví o 100 až 150 korun za metr krychlový podle jednotlivých sortimentů,“ uvedl Czech Forest. Ceny jehličnatého dříví jsou nyní podle odborníků často pod výrobními náklady.

Plocha lesů, která byla letos zdevastovaná suchem a kůrovcem, se odhaduje na 66 tisíc hektarů, náklady na zalesnění by činily zhruba 7,3 miliardy korun. „V přímém ohrožení je aktuálně zhruba 450 milionů metrů krychlových smrkového dříví, tedy polovina porostů v ČR,“ uvádí studie.

Kromě jarních mrazů byly letos klimatické podmínky pro pěstování sadebního materiálu lepší než loni. Ztráty způsobené usycháním jsou zatím odhadované na čtvrtinu výsadby. „Z důvodu vyšších vstupních cen je celková škoda na výsadbách odhadována na 250 až 350 milionů korun,“ dodala organizace.

Czech Forest je nezávislou expertní skupinou, která se několik let zabývá lesnickými problémy v republice. Patří do ní lidé z lesnických firem, producentů sadebního materiálu, vlastníků lesů nebo lesnického výzkumu.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Na konci srpna rozšířilo ministerstvo zemědělství nejpostiženější oblasti kůrovcem, lesníci v některých nových lokalitách západních a jižních Čech tak můžou omezit obranná opatření proti kůrovci, aby měli kapacity na zpracovávání již napadených lesů. První plochu nejpostiženějšího území stát vyhlásil na začátku dubna, patřilo tam tehdy území ze sedmi krajů.

Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku. Ministerstvo zemědělství také slíbilo uhradit letos 1,5 miliardy korun jako kompenzace za pokles cen dříví na trhu kvůli jeho přebytku. V příštím roce by se mohla uvolnit další miliarda korun.

Skoro polovinu lesů v republice vlastní státní Lesy ČR. Těm se prvním pololetí kvůli kůrovci a pádu cen dřeva propadl hrubý zisk na 169 milionů korun z 1,77 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby podniku klesly o jednu miliardu korun na 3,68 miliardy korun.