Vánoční dárky 2019: za zbytečné pozornosti 12 miliard, vše přitom stále více na dluh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Vánoce opět provětrají české peněženky. Za dárky a pozornosti pro nejbližší utratí letos tuzemští zákazníci desítky miliard korun, nejčastěji přitom nakupují elektroniku a knihy. Paradoxně ale navzdory dobré kondici tuzemské ekonomiky roste počet lidí, kteří si na svátky půjčují, případně volí možnost platbu odložit až na nový rok. To však podle odborníků může v mnoha případech končit předlužením a exekucemi.

Jen za dárky utratí letos Češi až 65 miliard korun, uvedl ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Ve více než pětině případů se přitom lidé netrefí do vkusu obdarovaného a tak až 12 miliard korun podle Kovandy utratí lidé zbytečně za dary, které nakonec skončí zapomenuté ve sklepě nebo na půdě.

„Darování hotovosti je nejlepším způsobem, jak nedopustit vánoční ztrátu a vánoční plýtvání,“ míní ekonom. Další desítky miliard putují pak na jídlo, alkohol a další sváteční výdaje. V součtu odpovídá objem vánočních výdajů minulým létům. Průměrný Čech za Vánoce utratí něco přes deset tisíc korun. Většina peněz jde na dárky, zbytek na jídlo a další výdaje.

Pro mnoho lidí jde však o výdaj, který je nad jejich možnosti. A někteří z nich si tak půjčí. Například úvěrová společnost Fair Credit Czech zaznamenala v prosinci rekordní nárůst krátkodobých úvěrů. Letos společnost rozpůjčovala na krátkodobých úvěrech skoro miliardu korun. „Průměrná výše krátkodobého úvěru se u nebankovních subjektů pohybuje během roku kolem 20 tisíc korun. V předvánočním období se tato částka zpravidla o zhruba dvacet procent zvyšuje a poptávka je o asi třicet procent vyšší než v jiných měsících,“ uvedla společnost.

Nárůst zájmu zaznamenal také další poskytovatel nebankovních půjček Essox. Podle společnosti si muži nejčastěji půjčují na televize a dražší mobilní telefony, ženy zase na velké domácí spotřebiče, jako jsou pračky a sušičky.

Zvyšuje se také zájem o takzvané odložené platby, kdy mají lidé u některých obchodníků možnost si pořídit dárek hned, a to při zaplacení jen zlomku ceny nebo ničeho, a doplatit zbytek částky bez úroků až v lednu či ještě později. Například u internetového prodejce elektroniky Alza existuje služba Třetinka. Lidé mohou u vybraného zboží zaplatit pouze třetinu hodnoty a do tří měsíců doplatit bez úroků zbytek. Odložené platby nabízí také konkurenční Mall.

„Familiérní půjčka Třetinka přinese pomíjívé potěšení, ale o to fatálnější důsledky, když člověk přecení své síly,“ uvedl odborník na problematiku exekucí a předlužení Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Odborníci se s ním shodují, že jde jen o jiný typ půjčky, který láká lidi k nákupu hodnotnějšího zboží. To samé platí u nákupu zboží na splátky.

Na dárky si ale zdaleka nepůjčují všichni. Podle listopadového průzkumu České bankovní asociace (ČBA) by si dvě třetiny Čechů nikdy na Vánoce nepůjčily. Hůle upozorňuje, že k vánočním půjčkám jsou náchylnější chudší obyvatelé, kteří mnohdy nezvládnou splácet a končí v exekuci. Problémy se splácením má podle ČBA až pětina lidí, kteří si na Vánoce půjčí. Podle Hůleho ve společnosti převažuje pocit, že drahý dárek se rovná velké lásce k obdarovanému.

„Jestliže na dárky nebudou mít lidé dost peněz, tak by raději žádné neměli kupovat,“ míní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček, podle kterého by si lidé měli sjednávat úvěr jen na bydlení, auto nebo podnikání.

Vánoce jsou náročně například pro samoživitele, třetina z nich přiznalo v průzkumu Asociace neúplných rodin, že si na svátky půjčuje. Samoživitelé, většinou matky, si nejčastěji půjčují od prarodičů nebo přátel, využívají také kreditní kartu a bezúročné období.

„Za velmi pozitivní zprávu považuji vysoké číslo, které vypovídá o tom, že se rodiče samoživitelé i přes svou nelehkou situaci snaží vyhýbat se půjčkám,“ říká ředitelka programu VašeVýživné.cz Iveta Novotná. „Přesto by však bylo vhodné, aby se stát zamyslel nad možnostmi finanční výpomoci všem rodičům, kteří z důvodu nedostatku financí nemohou dětem nebo sobě samotným, dopřát alespoň základní potřeby, jímž se jim nedostává,“ dodává Novotná, podle které si třetina samoživitelů nemůže za dárky pro děti dovolit utratit více než dva tisíce korun.