Většina městských firem zatím zveřejňování smluv ignoruje. Ty od července nebudou platné

Zdroj: Blesk - David Malík

Česká pošta
Česká pošta
3
Fotogalerie

Více než dvě třetiny městských firem nezveřejnily během roku zkušebního fungování registru smluv ani jeden dokument. Za čtyři dny to budou muset změnit.

Od prvního července začne platit hlavní sankce zákona o registru smluv. Nezveřejněné nové smlouvy budou od počátku neplatné. Kdyby podle takové smlouvy dostal dodavatel zaplaceno, mohlo by to být posouzeno jako bezdůvodné obohacení.

Ve sněmovně se sice má zítra ve zrychleném režimu hlasovat o dílčích výjimkách z povinnosti zveřejňovat smlouvy, to ale nic nezmění na ostrém režimu v prvních červencových týdnech. Většina veřejných institucí tak bude muset poslat na internet smlouvy s hodnotou nad 50 tisíc korun ještě před jejich reálným naplněním.

„Nejvíce ohrožené jsou městské a obecní firmy. Ze zhruba tisíce těchto firem jich sedm set zatím nezveřejnilo žádnou smlouvu,“ uvádí Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie, garant projektu Rekonstrukce státu. Napadnout platnost smlouvy může především jedna ze stran, případně konkurence.

Registr funguje rok, dosud bez sankce. Zatím bylo v registru zveřejněno přes 530 tisíc smluv v přiznané hodnotě 2,43 bilionu korun. Celková hodnota může být ještě výrazně vyšší. Podle Michala Bláhy, provozovatele webu Hlídač smluv, má totiž pětina zveřejněných smluv utajenou cenu. Někdy to může být podle pravidel, mnohdy k tomu ale chybí důvod. „Při hrubém pohledu na smlouvy se dá říct, že to mnohdy není obhajitelné,“ uvedl Bláha.

Za obvyklé by považoval skrýt kvůli obchodnímu tajemství jednotky procent cen. Například Česká pošta skrývá 83 procent dodavatelů i cen, u Budvaru jsou bez uvedení ceny a dodavatele téměř všechny smlouvy. Nemocnice Strakonice skrývá 95 procent cen, Ústřední vojenská nemocnice 88 procent. Platnost sankcí podle Bláhy povede k lepšímu zveřejňování.

Třetí verze výjimek z registru, kterou mají na stole poslanci, má silnou podporu. Pokud ji poslanci schválí, zamíří do Senátu a k podpisu prezidenta. Plošné výjimky, ve které doufaly obce a některé státní podniky a které narazily v Senátu, pak spadnou pod stůl.

Očekávanou novelu možná napadne Svaz měst a obcí u Ústavního soudu. „My jsme připraveni, pakliže budeme výkladovou praxí tlačeni k co nejširšímu zveřejňování, obrátit se na Ústavní soud, aby on sám zhodnotil, zdali naše postavení v rámci hospodářské soutěže není znevýhodněno,“ řekl Radiožurnálu předseda svazu František Lukl.

Žádné plošné výjimky
Podle aktuálního návrhu novely zákona o registru smluv se výjimky nedotknou těch organizací, které mají povinnosti podle zákona o veřejných zakázkách. Dílčí výjimky má dostat Český rozhlas a Česká televize mimo jiné na sportovní přenosy. Ochráněny budou kolektivní smlouvy a ty, které se týkají nakládání s výbušninami. Některé obecní firmy mohou dosáhnout na dílčí výjimku u smluv v rámci hlavního podnikání. Dál ale budou muset zveřejňovat například smlouvy na nákup běžného vybavení nebo propagaci.