Vláda chce zastavit exodus z uhelných krajů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Jana Vildumetzová
Konference k programu RE:START (zleva vedoucí kabinetu Evropské komiseJuraj Nociar, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a zástupkyně vládního zmocněnce pro strukturálně postižené kraje Gabriela Nekolová)
Konference k programu RE:START
Tisková konference k programu RE:START
6
Fotogalerie

Zaměřit se více na oblast zdravotnictví, obnovu sídlišť i kulturních zařízení a stabilizovat tak sociální situaci v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. To je cíl nové verze akčního plánu Re:start z loňského roku podporovaného z rozpočtu Evropské unie, který příští týden projedná vláda a který už pomohl spustit projekty za jedenáct miliard korun, například na revitalizaci Krušných hor.

Plán je zaměřen na oblasti s vysokým zastoupením těžebního a těžkého průmyslu, který prochází výraznou restrukturalizací spojenou s nadprůměrnou nezaměstnaností. „Z těchto tří regionů lidé dlouhodobě odchází do jiných částí republiky. A právě zkvalitnění služeb to má zastavit,” uvedla zástupkyně zmocněnce vlády pro postižené kraje Gabriela Nekolová.

Plán obsahuje také programy na revitalizaci brownfieldů, podporu vysokého školství i zkvalitnění ovzduší. Celkem zahrnuje 27 opatření, z nichž zhruba polovina je investičního charakteru.

Předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) ale upozorňuje na to, že samotné schválení akčního plánu ještě nemusí znamenat skutečnou změnu. 

„Ano, akční plán se na vládě schválí, ale jednotlivá opatření pak ministři nenaplňují. A my potřebujeme, aby byla naplňována,” uvedla na konferenci na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Jedním z problémů je podle ní to, že se těchto opatření schvaluje zbytečně mnoho. „Není možné, aby se ze 65 současných opatření naplňovala čtvrtina a pak k tomu přibylo dalších 27. My jsme si za náš kraj vybrali pět opatření, které kraji skutečně pomůžou,” řekla Vildumetzová.

Podle Vildumetzové by přihlášky obcí a měst z těchto krajů do různých programů měly být zvýhodněny oproti ostatním. “Každý ví, že jsme strukturálně postižené kraje, ale není na to brán ohled,” řekla Vildumetzová a uvedla příklad v podobě zrušení plánů na otevření střední vojenské školy v regionu.

“Vše už bylo vyřízeno, ale pak došlo k výměně na rezortu a ejhle Karlovarský kraj už nebyl strukturálně postižený a škola byla zamítnuta,” kritizovala Vildumetzová současnou ministryni obrany Karlu Šlechtovou.

Naopak ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vyjmenovala opatření, která už se podařilo v rámci Re:startu uskutečnit. „Na ministerstvu pro místní rozvoj běží program demolic, nově bude od října běžet program na revitalizaci brownfieldů, jak na podnikatelské, tak i kulturní využití a budeme otevírat i velký program na infrastrukturu pro cestovní ruch,” oznámila Dostálová.

Podle vedoucího kabinetu Evropské komise, která na programy poskytne prostředky v rámci své Platformy pro uhelné regiony, Juraje Nociara, je navíc Česko z pohledu Evropské unie v restrukturalizaci svých uhelných regionů úspěšné.

“Když jsem se dozvěděl, že Česká republika chce pomoci s restrukturalizací hned tří regionů, tak jsem řekl, že ale v každé zemi děláme jen jeden region. Ale pak jsme zjistili, že nejste v počátečním stádiu, ale že už jste velmi pokročilí,” řekl Nociar s tím, že Evropská komise udělala proto v případě Česka výjimku.

Mezi další regiony, které jsou podporovány z tohoto programu patří například slovenský Trenčín nebo polské Slezsko.