Vláda nestíhá připravit e-neschopenky. Využívat je mohou jen lékaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zaměstnavatelé a zaměstnanci v Česku od příštího roku zatím elektronické neschopenky dostávat nebudou. Využívat je dál budou moci dobrovolně jen lékaři, kteří je budou posílat do České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tento úřad chce firmám od příštího roku umožnit, aby mohly dodatečně údaje o nemocných pracovnících přes počítač kontrolovat. Vyplývá to z informací, které po jednání v centrále ČSSZ novinářům poskytli premiér Andrej Babiš, ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (oba ANO) a zastupující ředitel správy Pavel Krejčí.

Elektronické neschopenky se měly podle zákona v Česku využívat od ledna příštího roku. Lékaři je měli vystavit a odeslat přes počítač. Údaje o pracovní neschopnosti zaměstnance by okamžitě mohl vidět jeho zaměstnavatel. Nemocní by nemuseli tiskopisy nosit do práce a mohli se jít rovnou léčit. Doklady by také hned měla ČSSZ.

Podle nynějšího vedení ministerstva práce je projekt nepřipravený a nedá se do konce roku stihnout. Resort navrhuje e-neschopenky ze zákona vyškrtnout a do roku 2021 vytvořit úplně novou úpravu. Vláda o osudu elektronických neschopenek začala jednat ve středu, rozhodnutí o týden odložila.

Poslanci Pirátů vedení resortu za zastavení projektu opakovaně kritizovali. Podle nich svým postupem postupující přípravy ochromilo. Němcová argumentuje tím, že e-neschopenky se dostaly loni do zákona až při projednávání ve Sněmovně. Znovu řekla, že projekt byl špatně připraven a jeho zastavení je i podle výsledků auditů správné.

Podle Pirátů řada nedostatků, které Němcová projektu vytýká, vznikla právě kvůli obstrukcím jejího týmu. "Je to buďto účelovka, anebo nekompetentní management," uvedl k postupu nynějšího vedení resortu předseda sněmovního podvýboru pro informační technologie Lukáš Kolářík.

Podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Olgy Richterové (oba Piráti) se ministryně v demisi soustředila spíš na personální změny, ne na dodržení časového plánu příprav.

Babiš po jednání v centrále ČSSZ řekl, že od ledna příštího roku budou moci lékaři elektronicky posílat dva z pěti tiskopisů k pracovní neschopnosti. Využít se má i registr zdravotníků. Zaměstnavatelé a zaměstnanci se do systému připojí později.

Doktoři ale už mohou dvě části neschopenky přes počítač posílat od roku 2010. Vyplňovat mohou i hlášení ošetřujícího lékaře. Dosud to dělá 1078 lékařů. Podle údajů ČSSZ každý rok přibývá neschopenkových formulářů, které doktoři elektronicky posílají. V roce 2015 jich bylo 56 000 a loni 117 000.

Zatím není jasné, odkdy by e-neschopenky měly být pro lékaře povinné. Němcová míní, že by doktoři měli mít povinnost vystavovat je dřív než za několik let, a to kvůli zamýšlenému zrušení karenční doby.

Po zavedení elektronických neschopenek volají zaměstnavatelé. Chtějí díky tomu mít lepší kontrolu nad nemocnými zaměstnanci. ČSSZ jim chce od příštího roku údaje o stonání pracovníků přes svůj portál zpřístupnit. Přihlásit se firmy budou moci přes datovou schránku. Pokud ale lékař nepošle neschopenku elektronicky, data zaměstnavatelé uvidí až poté, co je ČSSZ dostane poštou.