Vláda schválila pozastavení EET i liberační daňový balíček. Firmám promíjí zálohy a umožní jim umořit ztrátu

Alena Schillerová a Andrej Babiš

Alena Schillerová a Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová hovoří s novináři 3. ledna 2020 v Praze po tiskové konferenci k výsledku pokladního plnění státního rozpočtu za rok 2019.
Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Vláda v pondělí jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Uvedl to mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání. Kabinet schválil i takzvaný liberační daňový balíček.

MF již dříve plánovalo fakticky odložit start třetí a čtvrté fáze EET tím, že by neprováděl kontroly. To byl ale podle rezortu krok, který vycházel z aktuální situace a jeho cílem bylo omezit návštěvy finančních úřadů. „S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET,“ uvedlo ministerstvo v neděli.

Liberační balíček II.

Kabinet schválil i další daňová opatření, které navrhlo ministerstvo financí. Jde například o prominutí červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob. Firmy budou také moci umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně a MF plošně promine pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo úhradu daně. Informoval o tom mluvčí MF Michal Žurovec.  

U prominutí zálohy na daň z příjmu to znamená, že červnová záloha, tedy druhá záloha u čtvrtletních plátců a první záloha u pololetních plátců, se nebude vůbec hradit.

Vláda také schválila návrh ministerstva financí na plošné prominutí pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za její pozdní úhradu. „Prominutí se vztahuje na všechna opožděná daňová přiznání s lhůtou podání v termínu od 31. března do 31. července. Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí může být bez hrozby sankce podáno nejpozději do 31. srpna,“ uvedlo ministerstvo financí Zároveň také promine v těchto případech budou prominuty také úroky z prodlení nebo úroky z posečkání daně z nabytí nemovitých věcí. „Fakticky bude tedy všem daňovým poplatníkům automaticky umožněno podat daňové přiznání k dani z nabytí domů, bytů, pozemků, garáží a podobně a uhradit tuto daň až o pět měsíců později,“ dodal úřad.