Výroba automobilů pomohla českému průmyslu k růstu. Stavebnictví zpomalilo

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: profimedia.cz

Český statistický úřad přinesl pravidelné údaje o výsledcích českého průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Nejvíce se dařilo průmyslové výrobě. Ta vzrostla po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta, díky výrobě motorových vozidel. Stavebnictví svůj růst zpomalilo a přebytek zahraničního obchodu v říjnu klesl. 

Průmyslová výroba v Česku v říjnu po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce. K růstu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a elektrických zařízení. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 3,3 procenta.

Na říjnovém růstu českého průmyslu se podílela téměř všechna odvětví. „Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, která po dvou měsících poklesu vzrostla o 8,4 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Dařilo se také firmám, které vyrábějí kovové konstrukce a kovodělné výrobky. V této oblasti ČSÚ zaznamenal růst o 9,4 procenta. Výroba elektrických zařízení posílila o 7,5 procenta.

Naopak meziroční pokles vykázala produkce těžby a dobývání, a to o 3,1 procenta. Klesla také výroba chemických látek a přípravků (o 1,5 procenta) a oděvů (o 5,1 procenta).

Hodnota nových zakázek se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,2 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 8,1 procenta. Zakázky přibyly zejména výrobcům aut a přívěsů i producentům elektronických a optických přístrojů a počítačů. Nové zakázky klesly pouze výrobcům oděvů.

Tržby z průmyslové činnosti se v říjnu zvýšily o 9,6 procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Stoupl i průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky, a to o 0,7 procenta. Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v průmyslu vzrostla meziročně o 8,4 procenta na 33 835 korun měsíčně.

Průmyslová výroba v ČR v říjnu pozitivně překvapila. Zatím se však nedá říci, že by průmysl napravil slabší čísla ze srpna a září a že zahraniční poptávka bude podobně silná trvaleji. Důležitý bude vývoj průmyslové výroby v listopadu a prosinci,“ komentoval situaci hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Stavební výroba v říjnu zpomalila meziroční růst na 10,4 procenta ze zářijového revidovaného růstu o 11,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství v říjnu meziročně vzrostla o 11,6 procenta, v inženýrském se zvýšila o 7,7 procenta. 

„Jedním z důsledků oživení stavebnictví je růst cen stavebních prací. V průměru v letošním roce meziročně stoupají nejvýrazněji od roku 2008,“ uvedl Lukáš Kovanda „Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen,“ doplnil.

Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o devět procent. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně nižší o procento.

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v říjnu meziročně klesl o 1,7 procenta na 2780 bytů a počet dokončených bytů vzrostl o více než polovinu na 3642 bytů. „Výstavba probíhala zejména mimo hlavní město a převažovaly byty v rodinných domech,“ uvedla Cuřínová.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 39 743 korun.

Přebytek zahraničního obchodu Česku v říjnu meziročně klesl o 3,4 miliardy korun na 5,7 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ropou a zemním plynem a s chemickými prostředky.

„Negativně se projevuje růst cen ropy na světových trzích a tedy pohonných hmot. Jejich zdražení ve výsledku prodražuje i český dovoz, a tím pádem přispívá k popsanému meziročnímu zhoršení bilance zahraničního obchodu,“ řekl Kovanda.

Vývoz a dovoz meziročně výrazně vzrostly. Proti loňskému říjnu export stoupl o devět procent na 344,4 miliardy korun a import o 10,3 procenta na 338,7 miliardy korun. K výraznějšímu růstu dovozu a vývozu přispělo mimo jiné to, že letošní říjen měl o jeden pracovní den více než loňský, uvedl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král a doplnil, že říjnové bilance zahraničního obchodu jsou kladné od roku 2013.

Nepříznivý vliv na letošní říjnovou obchodní bilanci mělo obchodování s ropou a zemním plynem, kde se kvůli vyššímu dovozu a zdražování prohloubil schodek o 4,9 miliardy korun. Také u obchodu s chemickými látkami se schodek zvýšil, a to o 1,3 miliardy korun. Saldo obchodování s ostatními dopravními prostředky bylo meziročně horší o 4,7 miliardy korun.

Naopak příznivě se na českém zahraničním obchodu odrazil o 5,3 miliardy korun vyšší přebytek bilance motorových aut. O miliardu se zlepšila i bilance pryžových a plastových výrobků.

Obchod se státy Evropské unie v říjnu vykázal přebytek 67 miliard korun, což bylo o 12,1 miliardy více než před rokem. Naopak obchod se státy mimo EU prohloubil schodek o 15,7 miliardy na 59,8 miliardy korun.