Výsadkáři a piloti budou dál trénovat ve vzdušném tunelu miliardáře Rattaje

Vítr v tunelu může foukat rychlostí až 300 tří set kilometrů za hodinu.

Vítr v tunelu může foukat rychlostí až 300 tří set kilometrů za hodinu. Zdroj: Profimedia

Létají v něm profesionálové i široká veřejnost.
2
Fotogalerie

Armádní piloti, parašutisté a příslušníci leteckých základen budou dál nacvičovat volný pád ve vertikálním vzdušném tunelu v Praze Letňanech. Jediné zařízení svého druhu v Česku provozuje společnost Hurricane Factory miliardáře Igora Rattaje. Nájemní smlouvu o využívání tunelu v říjnu o dva roky prodloužilo ministerstvo obrany. Rezort tak společnosti Hurricane Factory zaplatí 3,4 milionu korun. Informaci z obchodního věstníku potvrdilo ministerstvo.

Volný pád nacvičují čeští vojáci v letňanském vzdušném tunelu od roku 2013. „Výcvik výsadkářů a části leteckého personálu významně přispívá k prevenci mimořádných událostí i těch s fatálními následky, významně šetří prostředky vynakládané na výcvik spojený s provozem letecké techniky, zvyšuje efektivitu výcviku a snižuje riziko vzniku úrazu,“ uvádí Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Rezort si pochvaluje, že díky tunelu ušetří finance za provoz letecké techniky, takže výcvik není omezený počasím, které trénink seskoků často znemožňuje. Piloti tak mohou trénovat například nouzové opuštění stroje za letu.

„Výcvik se koná celoročně podle potřeb jednotek a ve vertikálním tunelu je nezbytnou součástí tréninku výsadkářů pro speciální seskoky u armádních výsadkových útvarů,“ vysvětluje Zechmeisterová. „I do budoucna se předpokládá zachování rozsahu tohoto speciálního výcviku minimálně v současném objemu. Samozřejmě s přihlédnutím na přidělené finanční prostředky,“ dodává.

Vlastní tunel ministerstvo neplánuje kvůli vysokým finančním nákladům v řádu stovek milionů korun na výstavbu, údržbu a na provoz. „Roční provozní náklady by odpovídaly výši ročního pronájmu větrného tunelu, a navíc by ministerstvo muselo investovat do výstavby,“ vysvětluje Zechmeisterová.

V letňanském tunelu zkoušejí „sílu hurikánu“ na vlastní kůži i civilní parašutisté a obecně veřejnost. Hurricane Factory si za nejlevnější balíček obsahující tři minuty létání rozdělené na dva vstupy účtuje 1600 korun. Celý adrenalinový zážitek včetně instruktáže a přípravy zabere zhruba devadesát minut.

Tunel ve tvaru válce, do něhož turbíny vhánějí vzduch, má průměr 4,3 metru a je vysoký 14 metrů. Běžně se v něm létá při rychlosti proudění kolem 170 kilometrů v hodině, ale maximální rychlost může dosáhnout až 300 kilometrů v hodině. Tunel Hurrican Factory – dříve Skydive Arena – byl otevřen v roce 2011. Zkonstruovala jej Strojírna Litvínov.