Zahraniční investoři se dál zbavují českých dluhopisů

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Investor
2
Fotogalerie

Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, ke konci listopadu klesl na 41,95 procenta. Je to nejnižší podíl od letošního ledna.

Vyplývá to z dnešních dat ministerstva financí. Zahraniční investoři tak drží státní dluhopisy vydané v Česku za 586,4 miliardy korun. Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů v listopadu kleslo na 1,6 bilionu korun.

Nejvyšší podíl zahraničních investorů byl v září, a to 51,35 procenta. Za poklesem jsou podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala dva důvody. "Postupně se splácely krátkodobé dluhopisy, které ministerstvo financí vydávalo v posledních několika málo letech, aby vydělalo na záporných výnosech panujících na trhu kvůli intervencím ČNB. A zároveň nejsou pro zahraniční investory české dluhopisy tak atraktivní, jak byly ještě před pár měsíci," uvedl.

Zahraniční investory tak podle něj začínají postupně nahrazovat kupci z Česka. "Ti ale obvykle požadují u dluhopisů vyšší výnos, než tomu bylo u krátkodobých zahraničních investorů. V říjnu a v listopadu tedy výnosy českých státních dluhopisů rostly: desetiletý výnos se přiblížil dokonce ke dvěma procentům," uvedl Dřímal.

Zájem o dluhopisy ze strany zahraničních investorů postupně rostl s blížícím se koncem devizových intervencí České národní banky, který nastal 6. dubna. Za růstem byla především sázka investorů na posílení koruny po ukončení kurzového závazku ČNB. Státní dluhopisy také byly pro zahraniční investory jedním z mála nástrojů, kam své peníze mohli umístit. Vysoký zájem zároveň snížil výnosy českých dluhopisů, a v mnoha případech dokonce státu zajistil, že si půjčoval za záporný úrok.