Zákonná regulace Airbnb se zadrhává, poslanci se nemohou shodnout na výběru poplatků

airbnb

airbnb Zdroj: Profimedia

Airbnb
Airbnb
logo Airbnb
4
Fotogalerie

Poslanci se neshodují, zda by digitální ubytovací platformy jako Airbnb nebo Booking měly samy odvádět ubytovací poplatky za své klienty. V současnosti má tuto povinnost samotný pronajímatel ubytování, který to ale často nedělá. „Města se potýkají s tím, že mají poměrně vysoký příliv turistů a vysoký počet bytů v centru města, které jsou pronajímány skrze digitální platformy,“ upozornil poslanec Jakub Michálek (Piráti). „Ale odhaduje se, že až ve 40 procentech případů ti pronajímatelé neplatí příslušný poplatek,“ dodal.

Spolu s poslancem Patrikem Nacherem (ANO) Michálek navrhl, aby poplatky vybíraly samotné firmy a hromadně je odváděly státu. Musela by o to požádat samotná obec a odvod by muselo schválit ministerstvo financí.

Pozměňovací návrh pražských poslanců Nachera a Michálka k chystané novele zákona o místních poplatcích však sněmovní rozpočtový výbor nedoporučil přijmout a proti je také ministerstvo financí. Hlavní výtka ministerstva spočívá v tom, že by poplatek neměl odvádět někdo jiný, než kdo ho ze zákona odvádět má.

Nacher tvrdí, že návrh by znamenal výrazně menší administravu kolem odvádění poplatků. „Pro tuto platformu je to jeden klik. Je to výhodnější pro stát i pro pronajímatele,“ řekl Nacher, který chce o svém návrhu přesvědčit poslance při příštím, třetím čtení zákona.

Airbnb již nabídlo Praze, že začne poplatky za své klienty dobrovolně odvádět. K finální dohodě však ani po půl roce vyjednávání zatím nedošlo. „Pokud nedojde k dohodě v parlamentu, tím spíš je důležité, abychom se dohodli s Airbnb,“ řekla pražská radní Hana Marvanová (STAN).

„Naposledy mi zástupce firmy telefonicky potvrdil, že jsou pro dohodu a jsou ochotni identifikovat ty platby a vybírat je za své klienty v Praze,“ dodala radní s tím, že jasno by mohlo být na konci května. Hlavnímu městu by poplatky jen od Airbnb mohly přinést až 160 milionů korun ročně.

Vláda chce novým zákonem především sjednotit ubytovací, lázeňské a rekreační poplatky a zvýšit jejich společnou hodnotu z 21 korun na 50 korun na osobu a den. Rozpočtový výbor dokonce trvá na posunutí maximální hranice na sto korun, konečnou hranici si určují obce. To však přijde hoteliérům neadekvátní. „To by vedlo ke skokovému navýšení poplatku, který se v závěru v plné výši přenáší na zákazníky a tím zásadně prodraží pobyty hostů v dané destinaci,“ uvedla Asociace hotelů a restaurací.