Žalobce Ištvan chce rozmetat výpověď Nečase. Přes gripeny

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Olomoučtí žalobci v čele s Ivem Ištvanem se nehodlají smířit s prvoinstančním rozsudkem v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) a shánějí důkazy pro odvolací řízení. Podle informací deníku E15 se snaží zpochybnit svědectví expremiéra Petra Nečase, které bylo pro rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 zásadní. Ukazuje se, že v Nečasově výpovědi podléhající utajení šlo o stíhačky Gripen.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nařídilo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, aby vyslechl dva bývalé vysoce postavené úředníky z ministerstva obrany, kteří před třemi lety o ceně dalšího pronájmu švédských letounů do roku 2027 vyjednávali. Policisté se jich ptali, zda v souvislosti s miliardovým kontraktem pociťovali obavy o svou bezpečnost.

Jde o současného velvyslance Česka při NATO Jiřího Šedivého a brigádního generála Pavla Bulanta. Po jmenování Alexandra Vondry (ODS) ministrem obrany byl Šedivý jeho prvním náměstkem a Bulant šéfem nákupčích, později řídil Národní úřad pro vyzbrojování. Šedivý ani Bulant nechtěli informace E15 komentovat.

Nečas soudkyni Heleně Králové podrobně popsal okolnosti kolem strategických vojenských zakázek za jeho vlády. „Zmínil se i o vlivových a nátlakových akcích v souvislosti s těmito zakázkami. V létě 2012 si pak všiml nezvyklého pohybu osob v okolí svého tehdejšího bydliště,“ napsala Králová v rozsudku.

Nečas podle svých slov nařídil Vojenskému zpravodajství, aby provádělo ochranu před sledováním neboli kontrasledování jeho tehdejší ženy Radky, protože se obával jednak o bezpečnost rodiny, jednak o svou bezpečnost. Na základě jeho výpovědi Králová odmítla všechny argumenty obžaloby. Tedy i ten, že Nagyová nezákonně úkolovala zpravodajce a dopustila se tak přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Dlouhé vyjednávání

O podmínkách dvanáctiletého pronájmu gripenů Nečasův kabinet přes dva roky vyjednával. Nečas dal Švédsku veřejně najevo, že pokud ze svých požadavků nesleví, Česko odejde od jednacího stolu a vypíše výběrové řízení. Ve hře byla nabídka USA na nové nebo starší stroje F-16.

„Momentálně si nedovedu představit armádu bez vlastních supersoniků, nicméně si dovedu představit, že to nemusí být gripeny,“ prohlásil v červenci 2012. O tři měsíce později pak armádní tajná služba zahájila kontrasledování jeho dnes už bývalé manželky Radky. Nic podezřelého však nezjistila.

Žalobci se proti rozsudku Králové odvolali, kauzou se bude zabývat Městský soud v Praze. Osvobozující verdikt nad Nečasovou a čtyřmi zpravodajskými důstojníky buď potvrdí, anebo spis vrátí nižšímu soudu k doplnění či novému projednání.

Dušan Šrámek: V kauze Nečasová zněla jen verze žalobců