Zeman vetoval pravidla pro národní parky

Miloš Zeman na Hradě 10. března 2017 potvrdil kandidaturu na prezidenta

Miloš Zeman na Hradě 10. března 2017 potvrdil kandidaturu na prezidenta Zdroj: Foto CNC - Martin Přibyl

Miloš Zeman na Hradě 10. března 2017 potvrdil kandidaturu na prezidenta
Miloš Zeman na Hradě 10. března 2017 potvrdil kandidaturu na prezidenta
Svým podporovatelům Miloš Zeman oznámil, že bude podruhé kandidovat, 9. března 2017
Miloš Zeman 10. března 2017 oficiálně oznámil, že bude kandidovat
Miloš Zeman ofociálně oznámil svou druhou kandidaturu na prezidenta. Mluvil i o svém zdraví (10. března 2017)
6
Fotogalerie

Poslanci budou opět hlasovat o sporných nových pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Normu dnes podle očekávání vetoval prezident Miloš Zeman. Novela o ochraně přírody a krajiny podle Zemana nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku.

"Nastoluje stav, kdy oprávněné zájmy obcí, obyvatel v nich žijících, návštěvníků a dalších subjektů v tomto národním parku působících budou zprvu dále omezeny a v dlouhodobé perspektivě téměř zcela potlačeny," napsal Zeman ve zdůvodnění svého rozhodnutí. Předloha podle něho nepřiměřeně nadřazuje hlediska, která se týkají životního prostředí, a může přispět k postupnému zániku lidského osídlení na území národního parku.

Prezident se před poslanci přimlouval za přijetí senátních úprav předlohy. Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Sněmovna ale setrvala na svém znění normy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že ho prezidentovo veto nepřekvapilo. "Věřím, že 4. dubna zákon prohlasujeme ve Sněmovně i napotřetí" uvedl ministr.

Pro překonání Zemanova veta jsou v dolní komoře stejně jako pro zvrácení senátních postojů nutné hlasy nejméně 101 poslanců. Potom, co dolní komoře vrátil novelu Senát, potvrdilo sněmovní znění 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20.

Pro překonání Zemanova veta jsou v dolní komoře nutné hlasy nejméně 101 poslanců. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dřív řekl, že věří tomu, že Sněmovna prezidentův verdikt přehlasuje. Potom, co dolní komoře vrátil novelu Senát, potvrdilo sněmovní znění 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20.

Zeman svým postojem podle Hnutí Duha potvrdil svůj dlouhodobý záporný postoj k ochraně přírody v šumavském národním parku. Vytvořil ale také podle hnutí prostor k zákulisní bitvě o změnu názoru některých poslanců. "Je přívržencem stavebního rozvoje tamějších obcí, podpory nové výstavby i kácení na rozsáhlých územích na úkor ochrany nejcennějších ostrovů naší přírody. Věříme, že poslanci jeho veto přehlasují," sdělil v tiskové zprávě Martin Voráč z hnutí.

Předloha přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci řadu let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice.

Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku.

Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.