Zvýšení důchodů je plně v režii KSČM. Záleží jen na ní, který návrh projde

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: profimedia.cz

Jan Hamáček a Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Komunisté si znovu užijí svojí roli jazýčku na vahách. Záleží jen na nich, zda projde návrh menšinové koalice ANO a ČSSD na přilepšení důchodcům, nebo senátní předloha podporovaná opozicí. První varianta by stála jen příští rok více než 14 miliard korun, druhá by byla ještě o dvě miliardy nákladnější.

A v tom je podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa největší problém. „Senát nemá podle ústavy působnost ve věci státního rozpočtu, nemůže si tuto pravomoc vztahovat na sebe,“ řekl E15 s tím, že klíčové je, aby byl růst penzí stabilní. „Je tedy potřeba, aby byl ekonomicky, chcete-li rozpočtově zajištěný,“ podotkl.

Filip však nechtěl předjímat, k jaké verzi se jeho strana přikloní. „V předposledním nebo posledním srpnovém týdnu se o tom poradíme v poslaneckém klubu,“ dodal v narážce na organizační výbor Poslaneckého sněmovny, který o termínu svolání schůze rozhodne. Dolní komora musí vládní novelu zákona opět projednat právě proto, že senátoři odsouhlasili jiný způsob zvýšení důchodů.

Podle představ vlády, která má jen 93 poslanců, by pevná část penzí vzrostla o 320 korun. S pravidelnou valorizací by si tak senioři v průměru polepšili o 918 korun. Lidé starší 85 let by navíc dostali další tisícikorunu.

Oproti tomu by Senát dal tisícikorunový příplatek všem důchodcům, kteří jsou na odpočinku 25 a více let. Opoziční ODS míní, že by to bylo spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely do penze dříve než muži.

O vládním návrhu bude sněmovna hlasovat jen v případě, pokud senátní úprava spadne pod stůl. K přehlasování horní komory potřebuje koalice, která je u moci díky komunistům, 101 hlasů.

Lídr SPD Tomio Okamura už avizoval, že jeho uskupení ANO a sociální demokracii nepomůže.

O brzké svolání schůze požádal předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Novelu zákona je podle něj nutné definitivně schválit do září, jinak by od začátku příštího roku neplatila. „Je důležité, aby senioři nepřišli o zvýšení důchodů už od Nového roku jen kvůli pasivitě politiků,“ napsal Hamáček.