Pojišťovny mají po vichřici desítky tisíc škod za stovky milionů

Vichřice vyvrátila i mohutné stromy

Vichřice vyvrátila i mohutné stromy Zdroj: CTK/AP

Pojišťovny mají v souvislosti s nedělní vichřicí Herwart nahlášeny desítky tisíc škod za celkem stovky milionů korun. Nejčastěji jde o zničené střechy domů, chat a chalup, ale také rozbitá auta. Téměř pětinu událostí vyřešily. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Řádění orkánu Kyrill, který pustošil zemi přede deseti lety, Herwart nepřekoná.

České pojišťovně do dnešních 14:00 klienti nahlásili 6600 škod za celkem 175 milionů korun. „Mobilní technici jsou v terénu, posílili jsme týmy telefonních operátorů tak, abychom mohli přijímat co nejvíce hovorů. Uzavřeli jsme téměř pětinu nahlášených škod,“ řekla mluvčí ČP Ivana Buriánková. Celkový počet škod odhadla na 15 000. Kvůli orkánu Kyrill, který udeřil před deseti lety, klienti nahlásili ČP 42 000 škod. Vichřice Emma v roce 2008 způsobila přes 18 000 škod.

Klienti Kooperativě nahlásili 3450 škod způsobených víkendovou vichřicí. Jejich celkovou výši odhadl mluvčí Milan Káňa na 146 milionů Kč. Většinou šlo o poškozené střechy, okna či zatečení do nemovitostí, nahlášeno bylo i 170 poškozených vozů. Nejvíce postiženými kraji jsou Středočeský (760 škod za 28 milionů korun), Ústecký kraj (470 za 18 milionů), Praha (240 škod za 16 milionů) a Jihomoravský kraj (280 škod za devět milionů korun).

Allianz kontaktovalo přes 4300 klientů, škody eviduje za několik desítek milionů korun. V pondělí zaznamenala rekordní počet volajících, během pár hodin to bylo 3000 klientů. Největší škody napáchaly podle mluvčího Václava Bálka spadlé stromy, mezi závažnější případy patří i poškození fotovoltaických nebo solárních panelů. Trpěla rovněž zvířata, kterým v jednom středočeském zemědělském družstvu ulétly přístřešky nad krmnými žlaby a nad stodolou, v níž měla uskladněnou slámu.

Česká podnikatelská pojišťovna má z pojištění majetku v souvislosti s vichřicí zaregistrováno přes 800 pojistných událostí odhadem za 60 milionů korun. Škody jsou podle mluvčí Renaty Čapkové hlášeny prakticky z celé republiky, zejména ze Středočeského, Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Generali má nahlášeno téměř 1000 škod, za něž klientům vyplatí přes 31 milionů korun. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tato větrná kalamita svým rozsahem následků překonala Emmu nebo Kyrill,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.