Starší byty zlevňují o jednotky procent, meziročně jsou dražší

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Starší byty v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku zlevnily o jednotky procent, ale meziročně jsou dražší. V Praze se v létě prodávaly kolem 125 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco ve druhém čtvrtletí byly o dvě procenta dražší, oproti loňsku ale zdražily o sedm procent. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Mírné zlevňování starších bytů začalo podle analýzy mezi dubnem a červnem letošního roku. Ve třetím čtvrtletí nejvíce klesly ceny v Ostravě, kde se proti minulému čtvrtletí snížily o pět procent. V Brně a v Českých Budějovicích klesly o čtyři procenta. Stagnaci cen zaznamenala Olomouc. "Zatímco ve druhém čtvrtletí ještě ceny symbolicky rostly, třeba v Plzni, aktuální mezikvartální statistiky už ukazují jednoznačný vývoj trendu," řekl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

V Praze se prodávaly starší byty mezi červencem a zářím v průměru za 125 228 korun za metr čtvereční. V předcházejícím čtvrtletí to bylo 128 009 korun. V Brně ceny klesly ze 102 457 korun na hranici na 98 321 korun. Nejlevněji ze sledovaných měst vychází Ústí nad Labem (39 657 Kč/m2) a Ostrava (45 963 Kč/m2).

"Je zajímavé sledovat, že i regiony, kde byly ceny nízko a předpokládal se tudíž růstový potenciál, hlásí pokles. Připisujeme to na vrub výrazné nedostupnosti hypoték. Tento faktor tudíž převládá nad regionálními vlivy," uvedl Kunz.

V Olomouci zůstaly ceny mezičtvrtletně na hodnotě přes 74 tisíc korun za metr čtvereční, ale meziročně zde zdražily nejvíce, a to o více než 18 procent. V Ústí na Labem narostly ceny meziročně o 14 procent a v Hradci Králové a Plzni o 11 procent. Nejméně zdražilo meziročně Brno, o čtyři procenta.

Do konce roku se podle odborníků ještě pravděpodobně projeví pokles cen prodávaných bytů. Výhled na hypotečním trhu může ukazovat na oživení. "Zdá se, že inflace v České republice už se unavila a začíná klesat. Dovolím si tvrdit, že v březnu 2023 budeme mít inflaci kolem šesti procent. V tu chvíli nebude reposazba na úrovni sedmi procent adekvátní. Věřím proto, že se dostaneme někam mezi tři až čtyři procenta," řekl generální ředitel poradenské společnosti Gepard Finance Jiří Pathy.