Podnikání v předčasném důchodu a daně za rok 2021

Daňové přiznání

Daňové přiznání Zdroj: Tomeš Michael

Elektronické podání daňového přiznání, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pokud vykonávaná samostatná výdělečná činnost nezakládá účast na sociálním pojištění, potom si lze takovou činností k důchodu přivydělat. Jak splnit daňové povinnosti za rok 2021?

Pobírání předčasného důchodu a zisku současně je možné, ale pouze za podmínky, že hrubý zisk nepřekročí limit pro platbu sociálního pojištění. V předčasném důchodu je totiž vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost a z té nevzniká povinnost platit sociální pojištění, jestliže je hrubý zisk za rok 2021 do 85 058 korun. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Praktický příklad

Paní Věra byla po celý rok 2021 v předčasném důchodu, řádného důchodového věku dosáhne v prosinci 2022. Paní Věra si přivydělávala vedlejší samostatnou výdělečnou činností po celý rok 2021. Příjmy měla ve výši 138 400 korun. Výdaje uplatnila 60procentním výdajovým paušálem (ostatní živnost). Žádné jiné zdanitelné příjmy paní Věra neměla a do daňového přiznání bude tedy uvádět pouze příjmy a výdaje ze samostatné výdělečné činnosti. Důchody jsou od daně z příjmu osvobozeny za rok 2021 osvobozeny do částky 547 200 korun.

a)      Výpočet daně z příjmu

Hrubý zisk za celý kalendářní rok 2021 činí tedy 55 360 korun (138 400 korun - (138 400 korun x 60 procent). Při výpočtu daně z příjmu uplatní paní Věra slevu na poplatníka ve výši 27 840 korun. Nárok na slevu na poplatníka mají v plném rozsahu všichni daňoví poplatníci.

Vypočtená daň z příjmu ve výši 8 304 korun (55 360 korun x 15 procent) je nižší než právě sleva na poplatníka, a proto na dani z příjmu fyzických osob nezaplatí paní Věra nic. Sleva na poplatníka snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly. Z důvodu vyšší slevy na poplatníka, než je vypočtená daň, v žádném případě nevzniká nárok na nějakou finanční kompenzaci od finančního úřadu.

b)      Výpočet sociálního pojištění

Na sociálním pojištění ze samostatné výdělečné nezaplatí paní Věra rovněž ničeho, neboť hrubý zisk paní Věry je nižší než 85 058 korun, což je právě limit pro platbu sociálního pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

c)       Výpočet zdravotního pojištění

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se zdravotní pojištění vypočítává vždy ze skutečného vyměřovacího základu čili poloviny daňového základu. Platba zdravotního pojištění nemá vliv na pobírání předčasného důchodu. Na zdravotním pojištění zaplatí za rok 2021 paní Věra 3 737 korun (55 360 korun x 50 procent x 13,5 procenta).

Dosažení řádného důchodového věku

Omezení ohledně výše příjmu se na předčasné důchodce vztahuje pouze do dosažení řádného důchodového věku. V řádném důchodovém věku je možné mít nadstandardně vysoké zisky z podnikání a současně k tomu pobírat starobní důchod. Paní Věra z předchozího praktického příkladu tedy může mít v roce 2023 již libovolně vysoký hrubý zisk a tato skutečnost nebude mít žádný vliv na její pobíraný důchod.

Pasivní příjmy se zdaňují

Z pasivních příjmů dle § 8 (kapitálové příjmy), § 9 (příjmy z nájmu) a § 10 (ostatní zdanitelné příjmy) zákona o dani z příjmu se sociální pojištění neplatí bez ohledu na jejich výši. Tyto příjmy tedy nebrání souběhu s předčasným důchodem. Pokud však předmětný pasivní příjem není od daně z příjmu osvobozen (např. při splnění časového testu při prodeji nemovitosti), potom je nutné tento příjem uvést do daňového přiznání. V praxi tedy mohou mít někteří předčasní důchodci nadprůměrné příjmy a podávat daňové přiznání, přičemž tato skutečnost nemá vliv na jejich pobíraný předčasný důchod.